Kikinda domaćin 43. simpozijuma epidemiologa Vojvodine

Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine okupili su na jednom mestu epidemiologe, lekare specijaliste, pedijatre, kako bi se na stručnom skupu razmatrala epidemiološka situacija u našoj zemlji. Najaktuelnije u prošloj i prvoj polovini ove godine je epidemija morbila koja je zahvatila Srbiju.

2018-06-01-15h04m00s220.png”>

-Teme su životne i aktuelene i od ovog skupa Skupštinski odbor za zdravstvo očekuje smernice koje će doprineti većem broju vakcinisanih protiv malih boginja, ali i drugih zaraznih bolesti. Kada se epidemija javi tada je kasno – istakao je dr Predrag Matejin, predsednik Odbora za zdravstvo Skupštine AP Vojvodine.

Teme su, kako je istakla dr Sandra Radlović, direktorica Zavoda za javno zdravlje, pažljivo odabrane.

-Bilo je reči o malignom melanomu, a predstavljen je i rad dr Tatjane Karać iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje o epidemiološkim karakteristikama suicida u severnom Banatu – rekla je dr Sandra Radlović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović pohvalio je rad kikindskih epidemiologa koji, iako ih je malo pokrivaju područje Severnobanatskog upravnog okruga.

-Epidemija malih boginja u Srbiji pokazala je da je potpuno opravdano donošenje novog Pravilnika o imunizaciji, pre svega onog dela koji se odnosi na vakcinaciju zdravstvenih radnika – dodao je dr Vladimir Petrović , direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Na skupu je istaknutno da su preventivni pregledu građana veoma važni za praćenje zdravstvenog stanja i lečenje različitih oboljenja.