Kikinda dobija novi Statut grada

Početkom sledeće godine Kikinda će dobiti novi Statut grada. O neophodnosti izmene postojećeg dokumenta na Javnoj raspravi govorio je predsednik Komisije za statutarna pitanja i normativna akta Milenko Jovanov:

 

 

 

 

 

 

-Statut se menja iz dva razloga. Prvi je što je sadašnji u pravnom smislu katastrofalno napisan, a drugi je što ga treba uskladiti sa novim oderedbama Zakona o lokalnoj samouporavi.

Jovanov je obrazložio i najvažnije izmene.

Simboli grada malo su izmenjeni u odnosu na ono na šta su Kikinđani navikli, ali su u skladu sa identitetom našeg grada. Usaglašen je datum koji će se ubuduće slaviti kao Dan grada. To će biti 28. decembar jer je tog datuma 1892. Godine Kikinda prvi put dobila status grada.Slaviće se i 20. novembar i 6. oktobar dani oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i 22. maj kada je slava Grada Kikinde. Sa dosadašnjih pet Gradsko veće imaće sedam članova, a mesne zajednice vodiće saveti.

Lokalana samouprava angažovala je Srpsko heraldičko društvo kako bi istorijski grb star dva veka bio standardizovan

Potrudili smo se da u predlogu sačuvamo sve autentične elemente istorijskog grba, a to podrazumeva oklopljenu rukua koja zamahuje sabljom na kojoj se nalazi odsečena ljudska glava, srce koje se nalazi u stopi štita kao i držače , a to su dva krilata lava. Kikinda je prvi grad u Srbiji koji će imati raskošan neobarokni postament koji su u poslednjih 20 godina usvojili grb ili standardizaciju grba – istakao je Marko Drašković iz Srpskog heraldičkog društva.

Za Dan grada postojalo je više predloga, ali se struka odlučila za jedan.

-Smatram da je 28. decembra 1892. godine kada Kikinda je prvi put dobila status grada sa urađenim senatom najbolji datum. Taj datum nezavisan je od bilo koje nacionalne manjine jer su prvi gradski činovnici bili Srbi, Mađari i Jevrej – rekao je Srđan Sivčev iz Istorijskog arhiva.

Predlog novog Statuta biće poslat na saglasnost Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu nakon čega će se naći pred odbornicima Skupštine grada Kikinde.