Kikinda dobija Akademiju vaspitno-zdravstvenih strukovnih studija Vojvodine

Ministarstvo prosvete donelo je mrežu visokih strukovnih škola Srbije u okviru reforme obrazovanja. Nacrtom odluke o osnivanju Akademije vaspitno- zdravstvenih strukovnih studija Vojvodine, koju je doneo Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i naučno-istraživaču delatnost spojiće se tri visoke strukovne škole iz Kikinde, Subotice i Vršca. Zahvaljujući zalaganju predstavnika gradske vlasti Kikinda će od naredne školske godine imati Akademiju.

 

 

 

 

-Čast je, privilegija i istorijski trenutak odluka da će sedište akademije biti u Kikindi. Akademija će obrazovati studente na osnovnim , specijalističkim i master studijama iz dva polja društveno-humanističko i medicinsko – istakao je dr Zoran Mijić, direktor VŠSSOV.

Osnovne strukovne studije biće za smerove vaspitač predškolskog uzrasta, vaspitač na romskom i rumunskom jziku,medicinske sestre, trenere, nutricioniste i dijatetičare.

-Ovakvim potezom svi su na dobitku jer udruživanjem više škola dobijate jednu jaču i bolju celinu. Proširenje obrazovnih profila još jedan je plus za sve tri visoke strukovne škole. Budući studenti moći će da se odluče za jedan od smerova i da to i studiraju bez obzira na to da li žive u Kikindi, Vršcu ili Subotici – rekao je dr Mijić.

Nacrt odluke potrebno je da verifikiju Vlada i Skupština Vojvodine. Predlog je da v.d. predsednika akademije bude profesor Patri Drid sa novosadskog Fakulteta sporta i fizičko vaspitanje, a privremeni savet činiće obrazovani radnici iz Kikinde.

-Imamo dovoljno prostora i resurse da ispunimo sve potrebe sedišta akademije – dodao je dr Zoran Mijić.

Naš sagovornik ističe da nije slučajno to što je sedište akademije u Kikindi jer je naša škola najstarija vaspitačka škola i Vojvodini sa tradicijom dugom 65 godina.