Kikinda deo asocijacije lokalnih samouprava “Banatski sliv”

U Kikindi je održan radni sastanak koordinatora tima sliva “Banatski vodotoci”. Predstavnici grada Kikinde prošle godine doneli su odluku da pristupe asocijaciji lokalnih samouprava čiji je cilj prevencija, smanjenje rizika, kao i priprema za potencijalne elementarne nepogode i vanredne situacije.Skupu su prisustvovali predstavnici svih banatskih gradova i opština.

 

 

 

 

 

 

-Ovo je jedna od tema koja, što se tiče grada Kikinde, nije bila toliko aktuelna, jer nismo imali većih vanrednih situacija. Svest o važnosti ovakve teme koja se proteže nekoliko godina unazad sada ima formalan pristup u vidu zajedničkih sastanaka, razmene iskustava, poštovanja i realizovanje zakona, kao i svih ostalih mera koje su u nadloženosti lokalnih samouprava. Svesni smo da gradovima i opštinama nedostaju sredstva za obnovu opreme, obuku kadrova i stvaranje timova za vanredne situacije. Zbog toga je važna saradnja kako bismo pomagali jedni drugima, ali i zajednički konkurisali za sredstva kod IPA fondova – istakao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak dodao je da je pored sliva “Banatski vodotoci”, formiran i kolubarski, sliv Zapadne Morave i Drine.

-Izmenama Zakon o lokalnoj samoupravi obezbedili smo da se opštine i gradovi udružuju duž slivova reka. Na taj način zajednički se planiraju sredstva i obuka kadrova. Zajednička sredstva mogu biti upotrebljena za projekte ili za slučaj potrebe. Gradska uprava i rukovodstvo u lokalnim samoupravama predstavljaju okosnicu ovog sistema prevencije i smanjenja rizika – rekao je Ivan Bošnjak.

Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga pozdravio je inicijativu udruživanja.

-Značajna je razmena iskustva uz cilj smanjenja rizika od katastrofa. Zajedničkim konkurisanjem možemo da obezbedimo više novca za opremu i obuke – dodao je Nikola Lukač.

U proteklih 20 godina dva puta se izlivala banatska reka Tamiš, plaveći više od 10 000 hektara, a neophodno je bilo i evakusati stanovnike naselja Jaša Tomić. Kritična tačka na jugu Banata je Nera, kao i Tisa kod Novog Bečeja, koja često poplavi 1100 hektara obradivih površina u delu atara koji se zove Ljutovo.