Katolici slave Badnji dan i Badnje veče

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnji dan i Badnje veče.

Građani katoličke veroispovesti, u susret sutrašnjem Božiću, širom Srbije prisustvovaće večeras misama ponoćkama čime počinje obeležavanje najradosnijeg praznika.

Župnik rimokatoličke crkve Svetog Franje u Kikindi Tibor Konc poželeo je srećan i blagosloven Božić uz poruku da ne živimo sebično, već u istini,ljubavi , pravim hrišćanskim životom- jedni za druge.

Na Badnje veče uz posnu trpezu dočekuju se korinđaši koji uz vesele pesme domaćinima požele srećan Božić i rodnu godinu, a domaćini ih nagrade slatkišima i voćem.Za večeru svaki član porodice dobije po krišku jabuke kako bi bio zdrav tokom godine.

Nakon što se isprate korinđaši i završi večera porodice odlaze na ponoćnu misu. Sutra, na sam dan Božića. ponovo se okuplja porodica i proslavlja najradosniji hrišćanski praznik.

Božić po gregorijanskom kalendaru proslavljaju i protestanske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne koje su prihvatile novo računanje vremena.