Kasnojesenja pametnica jedna od najbogatijih riznica gvožđa

U narodu poznata floskula „tuđe slađe“ nekako se primila i na proizvode ove naše ravnice, pa smo skloni da hvalimo i da izdvajamo pozamašne svote za biljku, čija je postojbina recimo Sibir, Kina, Andaluzija. Tu sudbinu je dočekala i „Kasnojesenja pametnica“ ili biljka zvana čičoka.

Iako je i njen prapra- koren potekao iz Amerike, ova biljka je preplavila sve kontinente i zastupljena je u kuhinji velikog broja naroda. Inače, ovu neobičnu biljku koja ukusom podseća na nedozreli lešnik, a izgledom na đumbir, kod nas zovu i divlji krompir.Pošto je veoma zdrava, čičoku mogu da jedu svi. Ipak, najčešće se preporučuje ljudima koji imaju problema sa crevnim infekcijama, alergijom na hranu, visokim krvnim pritiskom, povišenim nivoom masnoća u krvi, kardiovaskularnim oboljenjima, anemijom, osteoporozom, dijabetesom. Takođe, čičoka učestvuje i u prevenciji svih ovih zdravstvenih tegoba, pa je valja jesti i kada smo potpuno zdravi. Kikinđani znaju za čičoku i pripremaju je u slatko slanoj varijanti.  Ovog miholjskog oktobarskog dana na tezgama su se pojavile zbunjujuće krajnosti pa smo na jednoj tezgi snimili mlad mirisni crni luk i rotkvice po ceni od 50 dinara, dok smo kod komšije našli prvi oovojesenji kiseli kupus za 150 dinara kilogram i glavice i sečeni.

Osim ovoga, pijačari su za šargarepu tražili od 60 do 90 dinara, krompir od 40 do 50 dinara, kupus 30, tikvice 40, crni luk 55, dok je onaj zdravi i slatki ljubičasti prodavan po ceni od 65 dinara. Beli luk je prodavan po ceni od 200 do 250 dinara, paradajz do 120 dinara, krastavac 90, paprika so 120 dinara, zelen od 70 za vezu do 140 za kilogram. Cena spanaća ovoga petka pisana je cifrom 50, dok je za karfiol i brokoli bilo potrebno izdvojiti iznos od 180 do 200 dinara.

Od voća, još uvek su aktuelne šljive po ceni od 100dinara, grožđe do 140 dinara, mandarine 120, limun do 130, jabuke 50. Cvetna pijaca je danas imala na raspolaganju jesenje ruže, za koje je bilo potrebno izdvojiti od 100 do 300 dinara, patuljasti viseći dan i noć je prodavan po ceni od 200 dinara, dok su veći primerci prodavani po principu tri za 100 dinara.

A, kada se obavi petkov bakaluk, napravi salata od čičoke, onda se negde na tavanu pronađu stare, ali još uvek nosive borosane iz veselih sedamdesetih, uzme se metla u ruke za koju su pijačari tražili od 220 do 450 dinara i onako poletno počiste prvi tragovi ove oktobarske jeseni.