Karcinom debelog creva na drugom mestu kod muškaraca

Karcinom debelog creva i rektuma iako su podmukle upak su izlečive bolesti, ukoliko se na vreme otkriju. Ipak u prirodi čoveka je da na prve simptome ne odreaguju na vreme, pa bolest zastareva, što otežava dalji tok izlečenja. Karcinom debelog creva je na našem području drugi po učestalosti, kako kod muškaraca tako i kod žena. Broj novoobolelih od ove bolesti je gotovo isti svake godine, što govori da spadamo u srednji stepen incidence karcinoma debelog creva. U Opštoj bolnici se oko 35 hirurških zahvata obavi godišnje. U poređenju sa periodom od pre desetak godina, dodao je Ljuboja, dijagnostika je uznapredovala:

-Za karcinom debelog creva, kao uostalom za većinu karcinoma ne postoji nikakva teorija o uzroku njegovog stvaranja. Kod ove bolesti godinama je postojala teorija o uticaju loše i masne ishrane, nakon koje se stolica dugo zadržavala u crevima, što utiče na razvoj kancera.Ono što je evidentno I toliko puta dokazano, to je čunjenica da je karcinom debelog creva vrlo podmukla bolest, koja daje vrlo oskudne simptome.

Obično se krv u stolici tumači hemoroidima, ali bez obzira na postojanje hemoroida, obavezno je uraditi kolonoskopiju. Ovaj zahvat je dostupan, radi se u našoj bolnici, u totalnoj anesteziji, potpuno bezbolno I apsolutno je tačan. Treći i vrlo značajan pokazatelj je dijareja, koja može da traje više nedelja. Pacijenti su skloni da zanemarju taj problem mesecima, ne želeći da posete lekare, ubeđeni da se radi o najtežem obliku karcinoma.

Rezultati nedavne finske studije pokazuju da povećano unošenje kalcijuma dramatično snižava stopu promena na ćelijama u debelom crevu. Laboratorijska ispitivanja pokazuju da se kalcijum vezuje za žučne kiseline. Konzumiranje većih količina nerastvorljivih vlakana (iz mekinja, voća i povrća, i mahunarki) takođe može da pomogne da ne dođe do bolesti, tako što vlakna skraćuju vreme koje hrana provodi u digestivnom traktu, smanjujući na taj način trajanje izlaganja prirodnim karcinogenima.