„Karavan čudesa” Uroša Petrovića deo „Zmajevih dečijih igara”

Pisac za decu Uroš Petrović u Kikindu je doneo „Karavan čudesa“.

Za njega je velika čast da bude deo „Zmajevih dečijih igara“, jedne od najznačajnijih manifestacija u našem gradu. Petrović je kikindskim osnovcima predstavio knjigu „Priča o Jangu“:

-To mi je nova knjiga, koja je pre nekoliko dana dobila nagradu „Srebrno Gašino pero“ za najduhovitiju knjigu za decu. Uskoro mi izlazi nova knjiga zagonetki sa sasvim novim junacima. Izlazi mi i nova društvena igra. Nešto sam se njima posvetio. Prva koju sam napravio dobila je nagradu „Igračka godine“. Uspeva da okupi porodice, odvaja ih od ekrana i sada se porodice ponovo druže.

Ovakve igre čini se da su danas i više nego neophodne, budući da se svo slobodno vreme svodi na ekran pametnog telefona ili računara:

Tehnologija je divna, ali zaista je loš gospodar. Malo smo neoprezno postupili sa nekim generacijama. Imamo situaciju da u nekim gradovima da u nekim gradovima deca imaju problema sa govorom i motorikom. Ja sam borac protiv toga. Sa dr Rajevićem sam tvorac NTC sistema učenja, koji se primenjuje u 15 zemalja Evrope. Trudimo se da deci na svaki način omogućimo detinjstvo, koje će ih razviti u zdrave i misleće ljude.

Ističe da mu nije teško da pronađe inspiraciju, jer nje ima na svakom koraku. U Kikindi su mu najviše pažnje privukli Narodni muzej i njegova postavka. Ideje lako naviru, jer mnogo putuje, pa tako i njegovi junaci uvek doživljavaju nove i drugačije avanture.