Kancelarija za mlade priprema novo volonterske projekte

Letnja sezona je završena i počela je nova školska godina, što je pravo vreme za uključivanje mladih u volonterske akcije, kojih će sada biti sve više.

Kancelarija za mlade će uz finansijsku podršku grada Kikinde u narednom periodu realizovati brojne projekte vezane za pobošljanje statusa mladih u našem gradu, kao i njihovu edukaciju. Jedan od njih biće i kviz posvećen našem gradu:

-To je kviz znanja „Moja Kikinda – otkrijmo gde živimo“. Kviz treba da uključi sve osnovne i srednje škole u našem gradu, koje se mogu prijaviti za učešće do 1. oktobra. Kviz će se sastojati iz tri kruga takmičenja. U prva dva se mladi takmiče u kvizu, dok je za finale kreairana posebna tabla preko koje mladi bacanjem kockica i odgovaranjem na pitanje se takmiče. Pripremili smo i vredne nagrade, objašnjava Biljana Stojanović ispred Kancelarije za mlade.

Kviz će okupiti mlade uzrasta sedmih i osmih razreda osnovnih i prvih i drugih razreda srednjih škola. Cilj je da se mladi bolje upoznaju sa svim znamenitostima Kikinde. Pored toga, Kancelarija priprema i projekat vezan za mlade sa hendikepom i njihovom integracijom u širu društvenu zajednicu:

-Mi planiramo različite aktivnosti koje uključuju mlade sa mentalnim i fizičkim poteškoćama, ali i zdrave mlade osobe. Cilj ovog programa je da se mladi bolje upoznaju, druže i sarađuju, tako da će neke aktivnosti biti vezane samo za naš grad. Imamo odličnu saradnju sa udruženjima koja se bave ovim pitanjima. Cilj nam je da obiđemo ta udruženja, vidimo šta rade, da se mladi upoznaju sa njihovim radom i upoznaju mlade koji su korisnici njihovih sadržaja.

Jedan od ključnih programa Kancelarije za mlade, koji obuhvata zajednički rad škole, policije i same organizacije na lokalnom nivou vezan je za borbu protiv narkomanije:

Lokalni tim se sastoji iz predstavnika policije, zdravstva i škola, odnosno profesora, nastavnika i psihologa. Ja sam predstavnik Kancelarije za mlade i ovo mi je zanimljivo delovalo. Cilj je da suzbijemo narkomaniju kod mladih u školama. To planiramo da uradimo tako što ćemo informisati sve učenike prezentacijama i razgovorom, naglasila je volonterka Kancelarije za mlade i maturantkinja Tehničke škole Ivana Vukolić.

U toku su još i pripreme za realizaciju projekata koji će povezati mlade Kikinđane sa mladima iz dijaspore. U Kancelariji podsećaju sve mlade da su im njihova vrata uvek otvorena i da im se pridruže ukoliko žele da steknu nova iskustva kroz volontiranje.