Kamp starih zanata “Torontal” manifestacija od posebnog značaja

Kamp starih zanata u Ruskom Selu ove godine slavi punoletstvo, a cilj mu je čuvanje tradicionalnih rukotvorina. Deca uče da pletu korpe od pruća, izrađuju predmete od perli, vajaju u glini, stvaraju sa vunom, prave slike od prirodnih materijala. Ove godine kamp je okupio 75 mališana željnih da se druže i nauče nešto novo.

Decu osnovnoškolskog uzrasta, učesnike kampa, posetila je predsednica Skupštine Grada Kikinde koja im je donela slatkiše i lopte. Ona je rekla da je posebno raduje što organizatori manifestacija na selu pokazuju koliko se upornost i dobra ideja isplati.

-Atmosfera je odlična.Ovo je prilika za decu da nauče nešto novo, da se druže sa svojim vršnjacima. Ovde je prisutna dobra energija, deca su posvećena i rado usvajaju znanja kroz interesantne radionice i druženje. Lokalna samouprava svake godine glavni je pokrovitelj ovog okupljanja. – istakla je Stanislava Hrnjak.

Šandor Talpai, predsednik Udruženja “Torontal” ponosan je što kamp traje 18 godina.

-Najviše smo ponosni na činjenicu da se broj dece u kampu nikada ne smanjuje. Pored dnevnih imamo i večernje programe tako da će grupa iz Sente predstaviti srednjovekovne borilačke veštine, učestvuje KUD “Eđšeg”, a završne večeri je paljenje logorske vatre – dodao je Talpai.

Sa decom rade edukatori, među kojima je i Kikinđanka Elvira Đurči Čeke koja živi u Americi. U Budimpešti je završila narodne umotvorine odnosno grnačariju i radila je kao vaspitačica pre odlaska u Ameriku.

Mađarski nacionalni savet proglasio je dečji etno-kamp “Torontal” manifestacijom od posebnog značaja. Kamp su podržali i Vlada Mađarske, Fondacija “Betlen Gabor”, Republika i Pokrajina.