Kako pomoći mladima u borbi sa celijakijom

Celijakija je sistemsko autoimuno oboljenje i predstavlja doživotnu netrpeljivost organizma na pšenicu, ječam, ovas i raž. U organizaciji Udruženja Srbije za celijakiju i podružnice u Kikindi prvi put je u našem gradu organizovan kamp posvećenen mladima obolelim od ove bolesti. Tokom trodnevnih radionica gosti iz: Zrenjanina , Kragujevca, Sremske Mitrovice, Novog Pazara, Kosovske Mitrovice, Sopota mogli su da čuju vredne savete. Madima treba preneti znanja i iskustva, a najvažnija je pravilna i zdrava ishrana.

-Mladi su naša snaga. Njih treba uputiti i edukovati da mogu dobro da upravljaju svojim zdravljem, da znaju šta je bezglutenska dijeta. Cilj udruženja je da se ubrza dijagnostika jer kada se ona uspostavi tada je 50 odsto problema koje je pacijent imao je rešeno. Tada je na nama da ga upoznamo sa bezglutenskom ishranom – istakla je Vesna Pavkov, predsednica Udruženja Srbije za celijakiju.

Vesna Romakov, predsednica podružnice udruženja u Kikindi dodala je da je veliku pomoć održavanju kampa pružila lokalna samouprava.

U svetu jedan odsto populacije boluje od celijakije, a tako je i u našoj zemlji. U kikindskoj Podružnici ima 17 članova. Zaposleni u kuhinji Doma učenika prošli su obuku za pripremanje bezglutenske ishrane tako da je hrana bila bezbedna za sve učesnike.