Kako održati kompanije solventnim

Privrednici, preduzetnici, osobe koje se bave advokatskim poslom važno je da pravovremeno reaguju na zahteve tržišta, da izbegavaju krize u poslovanju i da budu spremni na restrukturiranje poslovanja ukoliko je to neophodno. Najveći problemi su lančano dužništvo koje traje ponekad i godinama, kao i skupi krediti koji dovode do nesolventnosti.

 

 

 

 

 

 

-Ideja je da se smanji veći broj kompanija koje su nesolventne , nalaze se u blokada i imaju problema u poslovanju -istakao je Tibor Horvat, direktor RPK.

Na temu “Kako održati kompanije i konsolidovati poslovanje” u prostorijama Regionalne privredne komore govorili su profesor doktor Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije, Božana Jakišić iz Privredne komore Srbije i Ljiljana Matić iz Privrednog suda u Beogradu.

-Privrednim subjektima je na raspolaganju čitav niz mera koje se mogu preduzeti kako bi izbegli nesolventnost u poslovanju. Ovakvi skupovi namenjeni su zdravim kompanijama – rekla je Nermina Ljubović, savetnica predsednika Privredne komore Srbije.

U Severnobanatskom upravnom okrugu više je firmi koje dobro posluju u odnosnu na nesolventne. Ovog momenta u severnom Banatu u stečajnom postupku je 26, a u likvidaciji 156 privrednih subjekata. Od tog broja u Kikindi je 80 firmi u stečaju, dok su tri u likvidaciji. U našem gradu ima 2.600 privrednih subjekata od čega je oko 600 privrednih društava, a ostalo su preduzetničke firme i advokatske kancelarije.

Skup su organizovali Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede uz podršku Međunarodne finansijske korporacije i Sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske.