Negujmo srpski jezik

vlcsnap-2016-10-19-14h50m02s205

U proteklih godinu dana pokrenuta je kampanja pod nazivom „Negujmo srpski jezik“. Ovu akciju podržale su mnoge javne ličnosti, a reklame su koncipirane tako da ukažu na najčešće greške koje se prave u svakodnevnom razgovoru. Profesorica srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Dušan Vasiljev“ Dubravka Vojvodić iznela je svoje zapažanje o tome kakav je rečnik koji se danas koristi, sa akcentom na izraze mladih ljudi.

Rnik je anglo-srpski. Kroz globalizaciju i nove tehnologije, prihvatili smo i jezičku podršku koja uz njih ide, ali koja nema suštinske veze sa našim jezikom, ističe profesorica Vojvodić.

Mladi nisu jedini koji se koriste tuđicama, a u prihvatanju reči stranog porekla najviše prednjače mediji, a osim svojevrsnog skrnavljenja jezika, u poslednje vreme sve češće se odbacuje ćirilično pismo. Profesorica Vojvodić ističe da je neophodno osvestiti naše sunarodnike o samom poreklu ćiriličnog pisma i njegovom značaju u istoriji. Ćirilica već osam vekova živi u našem jeziku. Kao glavni izgovor za sve češće korišćenje latinice koristi se konstatacija da je „tako lakše“. Naša sagovornica dala je svoje mišljenje o tome kako se ovo može promeniti:

-Moja je preporuka je da svaka institucija, ali i svaka kuća, osim rečnika engleskog jezika, nabavi pravopis i rečnik srpskog jezika.