Kajsije sa pijaca pravac u tegle

Na kikindskoj pijaci ovih dana primećena je dobra ponuda, a i potražnja. Kajsije, koje je moguće nabaviti i po sniženoj ceni od nekih 50 dinara, sudeći prema komentarima sugrađana, već nalaze mesto u teglama, za predstojaće zimske dane.

Period godine, kada prema legendi Sveti Nikola šalje karuce pune hladnog vremena Svetom Petru,  te zato bude prijatnije u najtoplijem delu leta i ovoga puta ima baš takav razvoj vremenskih prilika.

Takvo vreme godi svima, pa je kikindska pijaca sredinom jula u daleko živopisnijim bojama a i atmosfera je daleko opuštenija. Trgovci su izneli svoju robu, pa su sugrađani imali mogućnost na  mestu da biraju, negde i da se malo cenkaju, ali i da kupuju na komad. Na tezgi kod sugrađanke Slavojke Todorić, koja nikada nije donela kantar na tezgu, sve se recimo kupuje na komad:

-Ja ne volim da prodajem robu na kilogram. Ako dam čoveku na kilogram, mislim da sam ukrala. Ja ne volim da merim. Sve sitno i na veze. To je tako godinama. Mušterije znaju da ja imam ovakvu robu i znaju da je cena povoljna. Što je sitnija roba to je cena povoljnija.

 

Kukuruz šećerac na zelenoj pijaci mami već sve one koji uživaju u njegovom mirisu i ukusu i za njega uizdvajaju 40 dinara po komadu.

Paradajz je prodavan po ceni do 100 dinara kilogram. Krastavac u zavisnosti od klase od 30 do 80 dinara, ljuta paprika 15 dinara komad, krompir 50, crni luk 70, tikvice 50 dinara kilogram.

Crvena roga paprika 250 dinara, boranija od 120 do 150 dinara. Kada je kupovina voća u pitanju, prednjače kajsije, po ceni od akcijskih 50 do onih skupljih od 90 dinara. Domaćice su rešile da ugrabe voće, koje je prošle godine podbacilo zbog suše, te su većinom tegle već smeštene u ostavama.

A osim kajsuja i breskve su vrlo aktuelne premda se retko koja domaćica odlučuje da pravi pekmez od ovog voća toliko sličnog kajsijama. Cena breskvi je od 60 do 100 dinara. Šljive su prodavane po ceni od 80 do 100 dinara, lubenice 50 dinara, dinje 60 dinara kilogram. Banane tokom cele godine ne tezgama a cena gotovo identična kao u decembru i iznosi 110 dinara kilogram. I voćka toliko draga žiteljima ovih krajeva, napokon može da se jede, a da zubi ne trnu. Radi se o jabuci, petrovači po ceni od 50 dinara za kilogram, sitnoj, maloj, ali slatkoj i zdravoj, koju takođe prema nekom verovanju treba početi brati, jesti i u kolače stavljati tek nakon Petrovdana.