Kafići i restorani tokom vikenda rade do 14 časova

Nove mere kriznog štaba podrazumevaju da kafići i restorani tokom predstojećeg vikenda rade do 14 časova.

U kikindskoj inspekcijskoj službi saznajemo da će nadzor rada ovih objekata biti konstantan i da je u prethodnom periodu bilo malo opuštanja ali da je Kikinda i dalje u vrhu gradova koji se ponašaju odgovorno i poštuju mere.

Broj obolelih raste, a kao mesta gde se virus najlakše prenosi mapirani su restorani i kafići, gde ne retko, broj okupljenih premašuje dozvoljen broj lica a to je jedan osoba na 4 kvadrata. Muzike uživo odavno nema, a I sa razglasa je dozvoljena samo do 17 časova. I pored svega, naš mentalitet ne prihvata lako ograničenja te se ne retko pravila krše.

– Pa pazite, u svakom slučaju bilo je manjeg opuštanja ali uglavnom su se mere poštovale. Što se samih inspekcijskih nadzora tiče, na dnevnom nivou vrši se kontrola 30 do 40 objekata. Pored ugostiteljskih objekata mi kontrolišemo takođe i trgovinske objekte, sale za iznajmljivanje, pijace na otvorenom, sredstva javnog prevoza, kaže Petar Žigić, sekretar Sektretarijata za inspekcijske poslove Grada Kikinda.

Izrečenih kazni u Kikindi nije bilo, ali je izdato nekoliko opomena.

Bilo je izrečenih opomena, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru. Najviše nepoštovanja bilo je u delu puštanja muzike nakon 17 časova, ali i to minimalno. Nekoliko puta smo evidentriali produžen rad ali u granicama zaista, recimo u 20 časova i 10 minuta. Nakon opomene inspektora sve je ispoštovano. Može se zaključiti da Kikinđani poštuju mere i zaista sam im zahvalan na tome, kaže Žigić.

Zbog novih, pooštrenih mera, koje predviđaju da tokom vikenda ugostiteljski objekti rade do 14 časova, inspekcijske kontrole biće nastavljene istim tempom.

Planovi se prave na nedeljnom niovu. Izveštaje šaljemo Severnobanatskom upravnom okrugu koji dalje to dostavlja nadležnom Ministarstvu. Planovi se prave u skladu sa zaključkom gradskog štaba za vanredne situacije, objašnjava Žigić.

Štab za vanredne situacije se redovno sastaje sa ugostiteljima Kikinde koji, iako posluju na rubu ekonomičnosti ili u minusu, razumeju situaciju i prilagođavaju se novonastaloj situaciji.

Prošlog četvrtka, 18.februara, održan je sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih objekata gde smo se dogovorili sa njima da se pridržavaju mera što su oni prihvatili. I u prethodnom periodu su održavani slični sastanci i sve što je dogovoreno bilo je i ispoštovano, kaže Žigić.

Dobra je vest da je ponovo aktivirana sezona letnjih bašti. Sa dolaskom toplijeg vremena, provodiće se više vremena napolju što svakako može usporiti širenje virusa i dovesti do manjeg broja obolelih. I za džep ugostitelja, ali i zaposlenih u ugostiteljstvu koji su itekako osetili posledice smanjenog obima posla, otvaranje bašti je više nego dobrodošlo.