Kafa , priča o dobrom ukusu

Kafa je okrepljujući napitak bez kojeg ne možemo da započnemo dan, ali predstavlja i mnogo više od sredstva za razbuđivanje. Kafa je deo supkulture koja nas svakodnevno okružuje i upravo je to bio motiv Aleksandre Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu da priredi izložbu o biljci koja na staroegipatskom znači božija zemlja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Priča o kafi je neverovatna. Kafa je biljka koja raste u tropskim šumam Afrike. Pronađena je u Etiopiji. Legenda kaže da su je pronašle koze koje su brstile lišće i jele bobice, a njihov pastir Kaldi kada je video koliko su živahne i sam je probao kafu. Ukus mu se nije svideo i zrno je bacio u vatru. Posle nekog vremena osetio je fini miris i shvatio da bi trebalo da se ispeče. Tako je krenula priča o kafi među ljudima – istakla je Aleksandra Savić, autorka izložbe.

Kafa su na Balkan doneli Turci.

-Inetersantno je da je prva kafedžinica u Evropi ikada otvorena u Beogradu tadašnjem Singidunumu 1520. godine – rekla je Aleksandra Savić.

Saradnja kikindskog Narodnog i beogradskog Prirodbnjačkog muzeja je višegodišnja

-Kafa je više od same biljke. Deo je naše svakodnevnice i izložba se bavi fenomenom upoptrebe kafe. Dok traje izložba organizovaćemo radionice na temu kafe – dodala je Lidija Miašinović, direktorica Narodnog muzeja.

Na izložbi su predstavljeni eskponati vezani za kafu iz kolekcije Etnografskog muzeja, kao i ekskluzivni primerci šoljica za kafu iz Muzeja Jevrema Grujića, koje su koristili članovi kraljevske porodice Obrenović. Deo izložbe posvećen je običajima posluživanja kafe u Srbiji, kao i našem tradicionalnom posluženju koje predstavlja – kafa, slatko i voda.Putem autentičnih pribora za kafu iz raznih krajeva sveta biće predstavljen ritual ispijanja kafe širom sveta.