Kad “zakisi” kupus u gotovo praznom pijačnom danu

Napokon smo svoj na svome i konačno je zimska jakna u pravo vreme. Čizme i prateći odevni komadi sasvim fino idu uz svakodnevnih plus pet do sedam. Vreme koje ukazuje da se zima neće nećkati kao ostala godišnja doba.

E u tom isčekivanju najhladnijeg nam godišnjeg doba, pojedini sugrađani su polako prešli sa paradajza preko krastavaca i paprike pravo na domaći sveže ukišeljeni kupus. E sad, neko bio vredan, ili imao viška para u kućnom budžetu pa po ceni od 60 dinara, koliko je stajao kilogram kupussa početkom oktobra kupio sve što treba i sad ne kupuje paracetamole.

Elem, osim kupusa, koji ovih dana drži cenu od 20 dinara po kilogramu, na pijaci tradicionalno pre prvog mraza stižu i prve kace i to po ceni od 400 do 700, ako se radi o varijanti on i ona, a ukoliko je to četvoročlana porodica onda je kaca do 1500 dinara, ali kada kupus kisele svekar i svekrva za snajku i sina pa tu stave koju prokolu, pa malo lovora i kukuruza, e onda se kupuje kaca od 200 litara i za nju se izdvaja  do 2500 dinara, pa se sarma jede i za Vidovdan.Osim kace, dobro je kupiti pritiskivače, koji se prodaju po ceni od 120 dinara, pa zatim poklopac za 150 dinara, a što se kamena tiče, obično se uzme onaj od prošle godine koji preko leta služi kao mini merdevina. Pitali smo sugrađane, da li su ove godine pripremili tu vrstu zimnice? Iako je bila vrlo slaba posećenost i  premda  je pijačni dan i nije bilo naročito hladno, vrlo mali broj Kikinđana je našlo za shodno da prošeta i da se raspita za cenu kupusa. Sad,  da li je do vrednih, koji su već spremili najzdraviju salatu, pa nemaju razloga za šetnju, ili imaju bolje osmišljen plan, tek…danas slaba vajda pijačarima.

Kupus u glavicama smo pronašli, na par mesta i to po ceni od 35 dinara za kilogram, ili 25 dinara za veću količinu. Rezani kupus staje 40 dinara kilogram i ima ga samo na dva mesta. Slaba ponuda na kikindskoj Zelenoj pijaci rezultat je loše poljoprivredne godine kada je kupus u pitanju, te ga je podosta teško pronaći, a cena ne jenjava, te su mnogi našli računicu u vikend kupovini,  već ukušeljenog kupusa.

Premda i tu vrstu kupusa je moguće naći na svega par tezgi i to po ceni od 120 dinara, što je za 20 dina skuplje nego prošle godine. Ipak dobro je znati baš u periodu kada kreću praznici i trpeze na kojima se nađe i koja čašica više, da osim lekovitog svojstva kiselog kupusa rasol je takođe poznat kao lek za sve tegobe organa za varenje i lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ali i kao narodni lek pri smanjenju oteklina na zglobovima! Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili za lomove kostiju. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.