Kad je posao zadovoljstvo, onda i nagrada zna pravi put

Najbolji vaspitač u 2018. godini, na nivou pokrajine Vojvodine je Olivera Ivanović. Rad sa decom njoj predstavlja veliko zadovoljstvo i uspešno ga obavlja već dvadeset godina u vrtiću Kolibri. Kako kaže, zbog lepote posla, međukolegijalnih odnosa, ali na prvom mestu zbog rada sa decom, svakoga dana na posao odlazi sa osmehom.

Najuspešnijim prosvetnim radnicima i vaspitno-obrazovnim ustanovama u AP Vojvodini, je, na Dan prosvetnih radnika, uručeno tradicionalno pokrajinsko priznanje za školsku 2017/2018. godinu, koje nosi ime dr Đorđa Natoševića.

Priznanje je ustanovljeno 12. aprila 1996. godine, Odlukom Skupštine AP Vojvodine i svake godine se dodeljuje 5 priznanja, za izuzetne doprinose i rezultate u radu – predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini, kao i vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima u njima.

Za najboljeg vaspitača, prema oceni odbora izabrana je Olivera Ivanović, koja je posvećena svom poslu i težnji ka stalnom usavršavanju, unapređivanju svog rada, kao i celokupnog rada u predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki” . Skromna i nasmejana, u svojoj izjavi je za našu TV kuću rekla da se nagradi nije nadala:

-Mene je iskreno iznenadilo. Nisam očekivala zato što znam da je ovako prestižnu nagradu jako teško dobiti. Bilo je preko 20 kandidata.

Dobitnici nisu samo pojedinci već i ustanove.  Nas pet je dobilo nagradu, četiri pojedinca i jedna osnovna škola. Kažu da su svi imali dosta kvaliteta ali da je odlučilo ono nešto. Šta je to, ne znam, ali mislim da je možda neka  autentičnost, koju mora da poseduje svaki prosvetni radnik. Da bude autentičan, da zna šta poseduje, koje vrednosti zastupa.

Dve decenije duga poslovna praksa u radu sa decom, veliki broj nagrada, humanitarne predstave, koje radi potpuno posvećena dečjoj mašti, ogromna podrška, kako svih članova porodice, kolega, kao i cele PU „Dragoljub Udicki“ motivišu je da ostane uvek pozitivna i da ima potrebu da svojim osmehom pokaže da se na posao može ići i nasmejan:

-Ja sam na moju sreću i na sreću mog grada prvi vaspitač koji je dobio ovu nagradu u Vojvodini. Moja draga ustanova u kojoj radim već 20 godina kao vaspitač je dosta pomogla. Zahvaljujem se od srca Branki Grahovac, koja je prepoznala taj potencijal u meni. Na njen nagovor sam ja konkurisala. Želim da se zahvalim našoj ustanovi. Dan PU “Dragoljub Udicki” je bio svečano obeležen i naša direktorica je iskoristila priliku da uruči specijalne   pohvalnice   za posebno promovisanje rada ustanove, kroz rad petoro vaspitača.

Do sada, u svojoj biografiji Ivanović ima napisanih čak šest slikovnica za najmlađe, piše pesme za decu, radila je tekstove i scenografiju, kao i kostime za veliki broj predstava, koje su osmišljene i igrane, a sve iz humanitarnih pobuda.  Olivera Ivanović je prošle godine dobila prvu nagradu za najbolje izrađenu igračku u republici. Igračku je izrađivala sa decom, što je dalo poseban značaj nagradi, na čega je ona vrlo ponosna. Ono što je njoj pogotovo velika nagrada to su pisma podrške i zahvalnosti, koji stižu u vrtić, od strane roditelja. U njima joj se roditelji sa posebnom radošću obraćaju, svesni da im deca uče pozitivnu stranu života, uče se humanosti i drugarstvu, što i jeste pravi smisao svačijeg detinjstva, kako bi deca jednom postala dobri ljudi.