Kad Ilija priča o ravnici i “žutoj supi”


Knjiga koja osvaja na prvo čitanje, nova knjiga Ilije Tucića “Priče ravnice” počela je svoju promotivnu turneju.

Ilija Tucić je profesor književnosti, rukovodilac sektora izdavaštva na RTV-u, a kikindskoj publici je poznat kao glavni i odgovorni urednik „Vojvođanskog magazina“ i novinar čije se kolumne u tom časopisu rado čitaju. Predstavljanje knjige „Priče ravnice“ započeto je u Iđošu, a nastavlja se u Bašaidu, Kikindi i u Mokrinu.

53 priče jedinstvenog sentimentalnog vodiča kroz Vojvodinu, kako za svoju novu, ali četvrtu po redu knjigu kaže, ovaj večiti zaljubljenik u vojvođanske pejzaže, ravničarske mirise i panonske motive jedinstvene su zato što predstavljaju zbirku priča, pisanih dušim običnog čoveka. Gostujući u emosiji „Mini intervju“, na TV Rubin on navodi da su njemu svaki zaselak, selo, varoš, ili grad podjednako važni jer u svakom od njih on je pronašao životne priče, koje je podelio sa svojim čitaocima:

-Jer evo, Vojvodina je i nastala  kao neki grozd, gde je svaka bobica jednako važna. Grozd nema centar, nema jednu košticu. Zaista, Vojvodina  je tako organizovana i u ovoj knjizi sam  gledao baš to da ispoštujem. Prvu sam eto promociju imao u Apatinu, pa planiram Sontu, na par kilometara od Apatina, ali evo danas sam u Iđošu, pa ću uskoro u Bašaid, pa Mokrin, Kikindu. Onda će ići promoćija u Kulpinu, pre Novog Sada, pa idem u Šid. Zaista se držim tog principa. Meni je mesto sa nekoliko stotina stanovnika, isto toliko važno, kao bilo koja varoš ili bilo koji grad. I to sam dokazao činjenicom, ne moram da se pravdam, stoji nešto iza toga da sam u Vojvođanskom magazinu uradio 125 reportaža iz mesta po Vojvodini.

Priče su tematski bliske, imaju sličan izvor, ali su zapravo različite. Kako Tucić objašnjava mogle bi se podeliti u nekoliko podskupova.

Ovaj zanimljivi Novosađanin, desetu godinu piše i uređuje časopis „Vojvođanski magazin“, koji u svom sadržaju ne obrađuje teme iz politike, šou biznisa, estrade, crne hronike, već priča jednostavne priče interesantnih Vojvođana. Prva knjiga „Male vojvođanske priče“ do sada je zbog velike popularnosti imala dva izdanja, a u planu je treće. Njegove knjige su prepune epizoda, opisa porodicnih rituala, dosetki koje bude uspomene i vracaju u detinjstvo, kombinovane sa informacijama od istirijskog značaja.

U jednoj od svojih priča on navodi da svako vreme ima svoje junake, te da vremena prolaze, ali junaci zauvek ostaju. O tim junacima i zanimljivim dešavanjima dobro je kada pišu ljudi poput Ilije Tucića, čije pero je satkano od sitnih delića baš ovog vremena. Knjigu „Priče ravnice“ Tucić će predstaviti 2. novembra u Bašaidu, 6. novembra u Kikindi i 8. u Mokrinu, a razgovor sa ovim hatizmatičnim  književnikom i  novinarom, možete pogledati u emisji „Mini intervju“ .