Kad Božić “bata” Milici Udicki na vrata, u česnici se nađe srebrenjak


Svim vernicima koji danas obeležavaju ovaj praznik, TV Rubin želi srećan Božić. Hristos se rodi! U Kikindi je, u hramu svetog oca Nikole praznično obeležen dan Hristovog rođenja uz česnicu i svečanu liturgiju.

Sugrađanka Milica Udicki koja je rođena baš na današnji, dan pronašla je u česnici srebrenjak, koji će joj, kako se nada možda i doneti sreću.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Božić se smatra praznikom mira, dobrote, humanosti, praštanja i pomirenja. To je praznik rođenja, dece i roditeljstva, vreme kada je cela porodica na okupu, rekao je nakon svečane Božićne liturgije starešina hrama jerej Nikola Mišković:

-Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Pozdravljam sve i svim sugrađanima čestitam Božićne praznike. Smisao praznika je ljubav. Gospod je dao svoga sina za nas ljude, da bi se mi spasili. Inače, ovo je šesti put da se lomi česnica u našem hramu.

Kod Srba ovi praznici obiluju lepim običajima koji period oko Božića čine posebnim i možda najlepšim u celoj godini. Hristovo rođenje je veseo porodični praznik koji se proslavlja u krugu najbližih, rekla je predsednica  Skupštine grada Stanislava Hrnjak i dodala:

-To je velika radost, jedan mir koji se oseti. Ja u svoje ime, u ime grada Kikinde, svojih kolega svim sugrađanima, prijateljima, saradnicima, želim mir u duši, dobro zdravlje, radost i zahvalnost. Kažu da oni koji ne znaju da se raduju maloj sreći, ne znaju ni velikoj. Oprostite svima onima, koji su vas na neki način povredili u prethodnoj godini, izaberite uvek pravu reč, setite se onih koji su danas sami, budite u krugu najmilijih, borite se za ljubav. Ona je veza koja je neraskidiva, bez obzira da li se radi o prijateljstvu, roditeljstvu, porodičnim ili partnerskim odnosima.

Za Božić su kod Srba vezani mnogi lepi verski običaji i obredi. U hramu svetog Nikole oni koji su postili su se i pričesteili nakon Božićne liturgije. Ove godine je primetno bio daleko veči broj sugrađana koji su pristupili tom ritualu.

 

A nakon pričešća usledila je obredno deljenje parčića česnice, koju su šesti put darivali Mrkšićevi salaši, a težila je 90 kilograma. Prepuna suvog grožđa i oraha imala je ovoga puta čak pet srebrnjaka i jedan zlatnik.

 

Među srećnima ove godine se našla Milica Udicki, sugrađanka, koja je i rođena baš na Božić i koja je pronašla srebrenjak, kao i muzičar Žarko Zubanov, koji se nada sreći za svoje najmilije. Kako je u svojoj izjavi rekla, veruje u dobrotu i nada se:

-Znači mi ovo za zdravlje, mene i moje porodice i sreća i napredak. Bogu se molim jedinom, neka svakom da pa i meni. Unuci su došli iz Novog Sada, Vuk i Una. Srećna sam što sam mogla tako nešto da doživim. Rođena sam na današnji dan, a kako moj sin kaže, mama rođena si  na današnji dan i tako se i mučiš. Ja kažem, neka-Bog sve vidi.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Oni su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

 

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu. Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar. U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali u ponečemu i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svugde isto: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!