JP “Autoprevoz” obnavlja vozni park

Prošlu godinu JP “Autoprevoz” završilo je pozitivnim bilansom. Početkom 2018. godine refinansiran je kredit uzet 2008. godine za kupovinu osam novih autobusa čime su smanjene kamatne stope i rok otplate kredita koji će biti isplaćen početkom 2020. godine. Česta poskupljenja nafte prošle godine dovela su do toga da ova firma odustane od planirane kupovine novog autobusa.

 

 

 

 

 

 

-S obzirom na to da smo na gorivo koje je poskupelo 20 odsto u odnosu na 2017. godinu potrošili 12 miliona dinara više od planiranog odustali smo od kupovine autobusa kako ne bismo upali u nove dugove. Od značajnijih ulaganja prošle godine izdvojio bih kupovinu tri polovna autobusa. Ukupno, sa vozilima kupljenim 2017. , imamo sedam autobusa sa kojima smo zamenili stare “crvene” autobuse koji su prešli veliku kilometražu. Autobusi su marke “mercedes” i uključeni su u prigradski i gradski saobraćaj – istakao je Dušan Markovljev, direktor JP “Autoprevoz”.

Više novca uloženo je u zaštitu od korozije starijih autobusa jer je to bilo neophodno za dobijanje uverenja o tehničkoj ispravnosti vozila pošto su kriterijumi prošle godine pooštreni. U “Autoprevozu” je urađena digitalizacija poslovanja koja se odnosi na naplate autobuskih karata. U prigradskom saobraćaju vozači imaju opremu za elektronsku prodaju karata, a u međugradskom kondukteri. Nova oprema olakšala je rad i preciznije definiše prihode.

-Prošle godine dobili smo nove licence za rad autobuskih stanica i delatnost koju obavljamo prevoz putnika u međunarodnom i domaćem drumskom saobraćaju. Završena je sanacija krova na autobuskoj stanici, preuređena je biletarnica, sanirana je čekaonica. Kupljeni su novi uređaji za razglas na peronima – rekao je Markovljev.

Zarade zaposlenih biće uvećane.U “Autoprevoz” ima 148 radnika na neodređeno i 12 zaposlenih je na određeno vreme.

-Prosečna zarada u ovom momentu je od 38.000 do 40.000 dinara. Januarska plata trebalo bi da bude uvećana za više od 10 procenata. Početkom godine stiglo je odobrenje od Ministarstva da zaposlimo još pet vozača na neodređeno vreme – objasnio je direktor “Autoprevoza”.

Planom investicija predviđeno je 15 miliona dinara za kupovinu autobusa. Oni će zameniti vozila koja moraju da se rashoduju.

-Radilo bi se opet o polovnim autobusima još ove godine. Planiramo nabavku tri autobusa, a od 15 miliona dinara 10 miliona obezbediće lokalna smaouprava kroz program subvencija, a pet “Autoprevoz”. Jedan autobus već je kupljen – kazao je Dušan Markovljev.

Sa novim autobusom zaokružena je zamena svih vozila koji saobraćaju u prigradskom saobraćaju. Druga dva polovna autobusa biće kupljena za međugradski saobraćaj, a od 2020. godine planiraće se klupovina novih vozila. Sa firmom “Kalcedonija” potpisan je ugovor o prevozu radnika, a u toku su pregovori sa još jednim novootvorenim preduzećem.