“Jovini osnovci” u velikom broju učestvovali u programu obeležavanja školske slave


U OŠ „Jovan Popović“ obrednim rezanjem kolača i svečanim programom obeležena školska slava „Sveti Sava“. Program je organizovan u fiskulturnoj sali, a učestvovali su đaci i nižih i viših razreda.

Programom u kom su učestvovali gotovo svi đaci škole, uz mentorstvo svojih učitelja i nastavnika, u školi “Jovan Popović” na svečan način je obeležena slava Sveti Sava, rekla je direktorica škole, Jelena Krvopić i dodala:

 

-Današnji praznik smo obeležili i radno, ali i slavljenički. Sam sadržaj programa je upriličen ovom svetom danu, školskoj slavi. Smernice nam je dao veroučitelj, a program su realizovali  učitelji i nastavnici srpskog jezika i naravno svi đaci. Sve pesme, svi tekstovi su duhovnog karaktera i priliče ovom danu.

Program je prilagođen temi, te su učenici od prvog do osmog razreda kroz pesmu, zatim kroz recital ali i performans ispričali sve ono što su naučili o prvom srpskom prosvetitelju.

Đaci su se pripremali od početka drugog polugodišta i kako smo mogli da čujemo sa velikim zadovoljstvom su u tolikom broju učestvovali u programu.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.