Jelke na pijaci u pola cene

Poslednjih godina  svedoci smo sporadične gužve na kikindskoj pijaci, koju je moguće zateći pred neke od većih praznika ili u danima kada su radnje zatvorene. Nekadašnji epitet „bogata pijačna ponuda“ polako pada u zaborav.

Sve je više onih, koji se rešavaju  da batale “pijačarenje” i da počnu sa nekim drugim načinom porodičnog zarađivanja za kućni budžet. Takvu situaciju zatičemo i danas, u sred petka, dana koji je pre desetak godina važio za najbolji pijačni dan.

U ponudi je bilo crnoga luka za koji su trgovci tražili 70 dinara, zatim belog u zavisnosti da li je prolećni i li jesenji po ceni od 250 do 350 dinara, zatim šargarepa po 50, celer u zavisnosti od kvaliteta i veličine od 70 do 90 dinara. Slatki kupus je cenjen 40, dok je kiseli prodavan po ceni od 90 dinara za prokole, na Brankinoj tezgi broj 6, pa sve do 120 dinara koliko su tražili drugi prodavci.

Ren je prodavan po ceni od 600 dinara kilogram. U periodu kada virusi pritajeno vrebaju kada bi mogli da krenu sa invazijom, dobro   je preventivno uticati na svoju zdravstvenu sliku, a za to je pravi savet kapi propolisa iz domaćeg sektora, tumači Janoš Kovač, koji je više od dve decenije radio u kompaniji koja se bavila preradom pčelinjih proizvoda:

-Propolis pobiljšava imunitet ljudi, pogotovo u ovom periodu godine kada je grip sve prisutniji. Najbolje ga je pripremiti sa medom, cvetnim prahom. Ukoliko smo uporni i revnosni, kada je korišćenje ovog pčelinjeg prizvoda u pitanju, postoji realna mogućnost da nas grip i zaobiđe.

 

U kilogram meda se ubaci propolis iz jedne bočice. Osim sa medom, propolis je moguće koristiti sa mlekom, čak ga neki u manjim količinama stavljaju  i u pivo. 

 

Jaja, iako je period kada je živini izuzetno hladno, ipak nisu poskupela, te su prodavci za komad tražili od 9 do 12 dinara.

Od voćne ponude izdvajamona prvom mestu najzdravije domaće jabuke, po ceni od 30 do 60 dinara, među kojima naročito preporučujemo Pink lejdi sočnu i vrlo ukusnu jabuku, zatim kruške po ceni od 60 do 110 dinara, pomorandže od 80 do 100 dinara, limun 95.

Praznični dani su u toku, Nova godina, ona pravoslavna dočekuje se u nedelju. Da li će biti sarme, pečenja, novogodfišnjih paketića, to je vrlo individualno, ono što je do prodavaca, to je da su spustili cenu sadnica jelki, za pola pa je danas bilo moguće kupiti lep primerak ovog zimzelenog drveća i to po ceni od 500 do 1000 dinara