Jelena Sivčev jedna od najboljih učesnika u projekta “U.S. Geography and me”

Na poziv Ambasade SAD-a u Srbiji, OŠ „Žarko Žrenjanin“ je, kao jedina škola u Kikindi uzela učešće u projektu U.S. Geography and me. Radi se o takmičenju u poznavanju geografije SAD-a, a učesnici su đaci sedmih razreda.

Ovaj program inače traje već neko vreme, a ove godine je devet škola učesnica,  Činjenica je  da takmičari na taj način unaprede i upotpune svoje znanje kako geografije, tako i engleskog jezika.  Kako je objasnio učesnik u projektu, student iz Amerike, Nik Avila, vrlo je bitna povezanost između dve kulture, koje se na ovakav način i upoređuju.

“Ovo je peta sezona, ali je i prvi put da radimo sa OŠ „Žarko Žrenjanin“, kao i sa Kikindom. Drugi je krug takmičenja, a prvi je bio u novembru. Danas smo birali od polufinalista, finalistu, koji će doći u Beograd u junu, kada će biti i finalni kviz sa devet škola, iz cele Srbije. Program će obuhvatiti dvodnevni boravak u Beogradu, posetu Ambasadi i dodelu priznanja, koje će uručiti lično ambasador Amerike u Srbiji“, rekao je Avila, u svojoj izjavi za Tv Rubin. Najbolja, nakon drugog kruga, koji je organizovan u OŠ „Žarko Žrenjanin” je Jelena Sivčev. Kako je objasnila, bilo je dosta teško, budući da je sve ono što je učila o geografiji sada morala da predstavi na engleskom jeziku.

Ovaj projekat ima za cilj približavanje srpske i američke kulture, kao i bolje razumevanje, širenje znanja i informisanosti o američkoj geografiji. Pobednik školskog takmičenja, tačnije Jelena Sivčev će u pratnji nastavnika učestvovati u finalnom krugu čiji će domaćin biti Američki kutak u Beogradu. Nakon toga, na prijemu u rezidenciji Ambasade SAD-a biće proglašen pobednik celokupnog takmičenja i dodeljene nagrade.