Janoš Kovač poklonio lovcima povrće za ishranu divljači

Hladni dani i loši vremenski uslovi osiromašili su kikindski atar lovnom divljači, koja se velikom procentu oslanjala na pomoć ljudi. Članovi udruženja “Fazan” iz Bašaida će uz donaciju proizvođača Janoša Kovača u vidu 250 kilograma šargarepe i 150 kilograma kromira, namenjenih srnama, zečevima i divljim svinjama pomoći da brojnost divljači ne bude drastično smanjena. Radi se o povrću, koje je, pretrpelo višednevno smrzavanje na temperaturi ispod minus 15, kako je naveo proizvođač iz Malih Pijaca, inače vlasnik Jabuka sa peska, Janoš Kovač. Povrće, iako je dobrog kvaliteta, nije želeo da ponudi u dobrotvorne svrhe za ljudsku ishranu, već se obratio našoj redakciji, u cilju što bolje saradnje sa lokalnim lovcima. Janoš Kovač, koji tri puta nedeljno prevaljuje 100 kilometara, dolazeći iz Malih Pijaca, kod Subotice već je poznat Kikinđanima, kao prodavac jabuka sa peska. Do sada je u donirao jabuke kikindskom Crvenom krstu, centru Naša kuća, kao i svim osnovnim školama u gradu. Kako je rekao, namera mu je da nastavi sa akcijama, zato što poštuje Kikinđane sa kojima ima dobru saradnju već deset godina.

Nakon što su lovci utovarili šargarepe za divljač, prevashodno za srne, koje smo na pitu za šumicu Mali Bikač sreli, dočekala nas je nemila slika.

 

Naime, šumarak, koji je prirodno sklonište za divljač, već izvesno vreme obilaze drvokradice i ostavljaju za sobom ružan prizor. Više od sto stabala, nemilosrdno je posečeno u poslednjih par nedelja. Kako smo mogli da čujemo od lovaca, posebno zabrinjava činjenica da drvokradice ne prezaju da dolaze u bilo koje doba dana ili noći i nemilosrdno uništavaju šumsko rastinje, ostavljajući za sobom razbacane grane, koje će lovci morati da pokupe i iznesu iz šume. Prema tvrdnji stručnjaka, da bi se šuma obnovila i da bi se na njoj pojavila nova zrela i vredna šuma, potrebno je, u zavisnosti od vrste drveća, između 60 i 70 godina. Bašaidski lovci, kojih ima u udruženju oko osamdesetoro i koji gazduju na površini od 8045 hektara,  negoduju, ali su nemoćni. Ove zime, kako tvrde vrlo retko su išli u lov. Divljač je destkovana, pri čemu se misli da su srne u smanjenom broju, dok je broj zečeva prepolovljen, što je već alarmantno. Pomoć, od Janoša Kovača, koja je u potpunoj suprostnosti u odnosu na čin drvokradica, je stigla na vreme, te će divljač uspeti da prezimi još ovih par nedelja i dočeka prolećno buđenje, sada osiromašene vegetacije. Inače, ovo je prvi put, komentarisali su bašaidski lovci, da im se neko obratio i pokazao humanost prema divljim životinjama, kojih je u kikindskom ataru iz godine u godinu sve manje.