Jabukovači Destilerije “Hubert 1924” glavna nagrada

Jabukovači  Destilerije “Hubert 1924” glavna nagrada

Destileriji “Hubert 1924” pripalo je još jedno vredno priznanje za rakiju koju proizvode od 2012. godine. U Sarajevu na “Spirit festu” bila su prijavljena 42 učesnika iz: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugurske.Na Internacionalnom festivalu učestvovalo je 118 uzoraka pića iz regiona.

 

 

 

 

 

 

-Sajam je internacionalnog karaktera i veoma sam zadovoljan kako je organizovan. “Destileriji “Hubert” pripala je glavna nagrada. Prijavljene rakije svrstane su i ocenjivane u četiri kategorije: rakija od voća, lozovača, travarice i likeri. Iznenađenje je bilo što smo primili priznanje za jabukovaču jer uglavno su ranijih godina nagrađivane šljivovica, dunjevača ili kajsija – istakao je Miroslav Knežević, suvlasnik Destilerije “Hubert 1924”.

Suvlasnicima Mladenu Krstajiću i Miroslavu Kneževiću važno je da rakija koja izađe iz njihove destilerije ima vrhunski kvalitet. Zadržan je tradicionalni način proizvodnje komine i destilacije.

-Moj partner u Đali poseduje voćnjak površine 15 hektara. Planiramo da ga proširimo jer uzgajamo odabrane sorte voća isključivo za potrebe destilerije. Znamo šta proizvodimo. A naš moto je “što u usta to u kazan” – kaže Knežević.

U Destileriji se insistira na jasnom, čistom i izraženom mirisu koji na najbolji način predstavlja voćnu sortu. Slično je i sa ukusom, koji ne sme da bude maskiran ljutinom ili bilo kojim stranim ukusom, nespecifičnim za određeno voće.

-Tajna dobre rakije je kvalitetno, zrelo voće. Potrebno je da se ono dobro pripremi i fermentiše u hrastovim buradima. Dva puta prepečemo rakiju jer je tek tada prava – objasnio je naš sagovornik.

Rakija se čuva isključivo u hrastovim buradima, a godišnja proizvodnja je od 35.000 do 50.000 litara. Osim na domaćem tržištu i u regionu rakija se prodaje i u: Australiji, Americi, Švajcarskoj, Bugarskoj.

“Hubertovu” dunjevaču voli glumac Ivan Bekjarev, rakija iz Banatskog Velikog Sela se dopada i bivšem selektoru fudbalske reprezentacije Slavoljubu Muslinu, srpskom zetu Bastijanu Švajnštajgeru, kao i čuvenom fudbaleru Mesiju.