“Izviđačka Lazarica”

“Lazarice“ se proslavljaju veče uoči Lazareve subote, time što se na raskršćima ulica pale vatre. Svetlost tih vatri ima svoju simboliku, a tradicionalno okupljanje oko vatri na roglju je običaj koji se još uvek poštuje u Kikindi i u pojedinim selima.

Još dok sunce, što bi rekli nije lakšalo, za dana prikupljena veće količine ogrizine i suvih grana, vezanih u snopove čekaju prvi plamen, kako bi se i ove godine, svi koji se okupljaju oko vatre preskakanjem Lazarice zaštitili od zlih sila. Tradicija, koja je ostala da se poštuje u svega par mesta u Vojvodini. Kikinda sa okolnim selima poštuje tradiciju i stari običaj, pa se sinoć na više mesta, na takozvanim rogljevima mogla videti upaljenja vatra. Kikindski izviđači, odreda Proka S Plavi sada već tradicionalno pale vatru na,  kako kaže zamenik starešine odreda Miodrag Tadić, najlepšem delu za igru, razonodu i druženje:

-Od prošle godine smo krenuli sa ovim običajem. Deca preskaču vatru, kokaju se kokice. Samo preskakanje plamena, prema verovanju govori o hrabrosti. Želja nam je da sačuvamo stari banatski običaj. Ovaj prostor koristimo za rad sa decom u prirodi.

 

Dan kada se pale vatre nije slučajan. Pošto se sve dešava u petak, uoči Lazareve subote, za tumačenje dubine ovog običaja nazire se i činjenica da je taj petak poslednji pred onaj Veliki petak. Deca i mladi najčešće prave najveću buku oko vatre, raduju se kokicama, krofnama i druženju.

 

Običaj paljenja vatri „Lazarica“ neguje se u pojedinim gradovima i selima u kojima se poštuje i neguje duh hrišćanskog zajedništva. Na žalost, kao i većina lepih običaja, i ovaj običaj je sveden na minimum.

U novije vreme u sve više sela Banata čine se napori da se Lazarice nastave ili, tamo gde je načinjen prekid, da se obnove. Tako se u Severnom Banatu pouzdano zna da se Lazarice još uvek drže u Srpskom Krsturu, Sanadu, Čoki, Ostojićevu, Mokrinu I Iđošu