Izložbom u Arhivu zaokružena priča o dva jubileja

Obeležavanju stogodišnjice oslobođenja i prisajedinjenja priključio se i Istorijski arhiv Kikinda i to izložbom, koja je posvećena ovim važnim istorijskim događajima.

Na 15 panoa sugrađani mogu da pogledaju tekstove i fotografije koje karakterišu ovaj turbulentni period iz prošlosti:

-Publika može da vidi fotografije, rezolucija, različite originalne arhivske dokumente, koji se tiču samog prisajedinjenja, perioda koji mu je prethodio i koji mu je usledio, sve do kraja 1919. godine, ali i tokom celog ratnog perioda, sve do 1990-tih godina obuhvaćeno je ovom izložbom, objasnio je autor Srđan Sivčev.

O prisajedinjenju i važnoj ulozi Kikinđana i Mokrinčana već se mnogo zna. Poznato je i da je Kikinda dala najveći broj dobrovoljaca u odnosu na broj stanovnika. Sivčev je izdvojio i manje poznate podatke iz ovog perioda vezane za naš grad:

-Na ovoj izložbi se prvi put pojavljuju panoi koji se tiču boravka francuske vojske u Velikoj Kikindi i nekih autentičnih arhivskih dokumenata iz tog perioda. Poslednji pano u izložbi nazvali smo „Spomeničko nasleđe“. Na njemu možemo videti različite spomenike, ali i elemente nasleđa koji se oslikavaju kroz nazive ulica koje nose ime po herojima Prvog svetskog rata.

U Kikindi samo na Železničkom groblju postoji spomen-kosturnica posvećena herojima Velikog rata. Ipak, u prošlosti je postojala želja da bude još nekih spomen obeležja, ali ona nije realizovana:

-Konkretno postojao je i postoji samo spomenik na Železničkom groblju, koji je podignut 1935. godine. U planu je bio da se podigne i spomenik na trgu, u blizini Gradske kuće, još jedan spomenik 90-tih godina, tačnije planirano je da bude pudignut 1995. godine. Nije došlo do realizacije toga, ali je sačuvana maketa, koja je izložena na jednom od panoa.

Ovom izložbom, ali i svim događajima koji su joj prethodili pokazano je da Kikinda ne zaboravlja svoju prošlost, istakla je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:

-Ove nedelje se videlo da Gradska uprava, zajedno sa svojim ustanovama kulture, može da realizuje impozantne, višednevne programe. Imali smo tri interesantne izložbe, niz događaja i veličanstvenu svečanu akademiju koja će ostati za pamćenje. Na ovaj način, kao i do sada, Kikinda je pokazala da je velik kulturni centar u našoj zemlji i zaista može time da se ponosimo. Za kraj bih dodala i kako god da nas nazovu, mi ćemo uvek ostati Velika Kikinda.

Izložba „Oslobođenje i prisajedinjenje Velike Kikinde 1918. godine“ predstavlja završetak obeležavanja dva velika jubileja.

I u narednom periodu ljudi koji prate istoriju našeg grada trudiće se da svaki važan istorijski događaj iz lokalne prošlosti ne bude zaboravljen i da bude obeležen na dostojanstven način.