Izložbom likovnih radova kikindskih predškolaca u Narodnom muzeju obeležen Svetskin dan životinja

Mališani kikindski i seoskih vrtića kroz likovne radove prikazali su kako vide omiljene životinje iz crtanih filmova.

Ovim su Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj i Narodni muzej, zajedno sa decom, obeležili Svetski dan životinja:

-To je akcija koju sprovodimo godinama unazad i interesantna deci. Ovo je i Dečija nedelja, pa se uklopilo. Deca su, naravno, naši najdragoceniji posetioci i zapravo oni koje najradije viđamo u Muzeju, objašanjava direktorica ove ustanove Lidija Milašinović.

Jedan od ciljeva ovakvih aktivnosti je da deca shvate koliku važnost ima i prirodno nasleđe:

-Priroda i ono što nas okružuje zapravo je jednako važno kao i kulturno nasleđe. Nema tu velike razlike i u muzeologiji se sve više izjednačava i zapravo se ne odvajaju i ne može da se odvoji da li je važnija neka zgrada, objekat na trgu ili možda nešto što nas danas okužuje, a sutra možda neće. Zbog toga treba da vodimo računa o našem prirodnom okruženju.

Nagrade su mališanima dodelili predstavnici Muzeja i Sekretarijata, a ovoga puta nije bilo klasičnog rangiranja, već su nagrade podeljene u nekoliko kategorija.

Tako je za najrealniji rad nagrađena Jovana Lisulov iz vrtića „Naša radost“, Ivana Golušin iz vrtića „Miki“ naslikala je najosećajniji rad, a delo Lejle Beloš iz „Kolibrija“ je najsmelije. Nagrađeni su i Strahinja Popov iz vrtića „Ježeva kućica“ iz Banatske Topole, koji je naslikao najangažovaniji rad, kao i Emilija Radosavčev iz „Pčelice“ za najživopisnije delo.