Izložba “Titanik-Karpatija”na 12. “Mamut festu”

Manifestacija „Mamut fest“ ove godine, osim kolažno zabavnog programa za decu, imala je i dve velike postavke sliaka različite tematike. Gosti su ovoga puta došli iz Bugarske i Hrvatske. Sinoć je u Galeriji muzeja svečano otvorena izložba slika Pomorski i istorijski muzej Hrvatskog primorja iz Rijeke.

Saradnja, koja je uspostavljena sa drugim muzejima, kao što je sa gostima iz riječkog Pomorsko istorijskog muzeja imaće dalekosežne dobre rezultate, vrlo značajne za grad. Kroz ovakve kontakte, istakla je i predsednica Skupštine grada, Stanislava Hrnjak, otvarajući izložbu, kikindski muzej  svake godine pokazuje da je spreman  da festival iznese na pravi način:

-Osim tog što oni traju ioni se uspešno se razvijaju.  Kad se  prođe decenija  trajanja manifestacija  prerasta u ozbiljnu tradiciju. Mamut fest je postao mali kikindski brend,  s obzirom da je mamut  veliki kikindski brend. Ova manifestacija  ima i  edukativni karakter i uvek pokaže onaj korak napred, koji muzej napravi. To je uspostavljanje saradnje, kao što je ove godine sa gostima  iz Bugarske i Hrvatske.

Ovo je druga razmena izložba sa Pomorsko istorijskim muzejom iz Rijeke, naveo je i voditelj pomorske zbirke, Nikša Mendaš i dodao:

-Ovoga puta je predstavljen brod „Karpatija“, koji je plovio na liniji Njujork – Rijeka, odnosno Hrvatska, tada Austro-Ugarska i koji je jedini te davne 1912.godine pritekao u pomoć putnicima sa Titanika. Osim potonuća Titanika, izložba prikazuje i sudbine hrvatskih pomoraca i putnika na oba broda, sudbine porodica stradalih, ali i retkih preživelih putnika iz Hrvatske

Mendeš je podsetio da je, prema izvorima, oko 40 putnika s područja Austro-Ugarske Monarhije kupilo kartu za Titanik, a svega je troje preživelo brodolom. Pored postera na hrvatskom i engleskom jeziku, koji prikazuju istoriju riječke luke i prekookeanskih putovanja, posetioci će imati mogućnost da pogledaju i repliku spasilačkog prsluka s parobroda Titanik do 7. oktobra kada će izložba Karpatija Titanik biti zatvorena.