Izložba „Sećanja“ Marsila Anđelova Al – Mahamida u Galeriji „Terra“

„Sećanja“ umetnika Marsila Anđelova Al-Mahamida vezana su za detinjstvo i ranu mladost u bivšoj Jugoslaviji, odnosno Srbiji. Vreme krize i ratnih godina imalo je veliki uticaj na generacije koje su tad tek stasavale.

U poslednje dve godine važnu temu njegovog umetničkog istraživanje predstavljaju rat na Bliskom istoku i migrantska kriza koja je usledila kao posledica ratnih razaranja.

Moj otac je iz Sirije, a majka iz Srbije. Samim tim sam zainteresovan za tu krizu, pošto je i moja porodica iseljena i mnogo mojih rođaka je u bekstvu. Kroz svoj umetnički rad pokušavam da im pomognem. Razumem poziciju u kojoj se nalaze ti ljudi, koji su van svojih ognjišta, istakao je Al – Mahamid.

U svom stvaralaštvu kao glavni medij naš sagovornik odabrao je ručni vez. Izrada dela ovim starim umetničkim zanatom jeste dugotrajan i vrlo suptilan proces, koji kod ovog autora traje i po nekoliko meseci.

Ovaj umetnik trenutno radi na projektu obeležavanja sedamdesetpetogodišnjice od stradanja jugoslovenskih zarobljenika u nacističkom koncetracionom logoru Beisfjord u blizini Narvika. Pozvao je umetnike iz Srbije, Makedonije i Norveške da mu se pridruže u ovom projektu, na kojem je počeo da radi još prošle godine. Nakon toga, slede druge aktivnosti, koje su takođe vezane za Norvešku.