Izložba radova “Osnaživanje žena migranata”

U okviru projekta “Osnaživanje žena migranata” koji realizuje Crveni krst Kikinda u saradnji sa Crvenim krstom Beograd, a uz podršku Fondacije Coca-Cola, organizovana je izložba radova, čija se postavka nalazi u Galeriji Terra.

Radove su korisnice Centra “29.Novembar” izradile tokom kreativnih i likovnih aktivnosti u okviru radne terapije. Sa njima je radio kreativni tim Crvenog krsta. Kako je u svojoj izjavi za TV Rubin navela predsednica Crvenog krsta, inače likovni pedagog u okviru projekta Marijana Mirkov, sama ideja je bila vrlo zanimljiva, ali je imala potrebu i da objasni sam proces saradnje:

-Meni je ovo vrlo značilo i predstavlja veliko iskustvo. Broj od 16 učesnica, starijih od 16 godina menja se iz dana u dan, baš zbog toga što se i broj migranata svakodnevno menja. To je uticalo da saradnja bude još kompleksnija, baš zbog upoznavanja sa većim brojem žena, koje ne potiču iz ovih krajeva, pa je je izlazak iz okvira rada samog centra za same polaznice bila još plodonosniji.

Crveni krst je decembra 2017 započeo sa realizacoijom projekta „Osnaživanje žena migrantkinja“. Projekat serealizuje u 4 prihvatna sentra u Srbiji. Četrdesed osmogodišnja Lali Zahro vrlo je zadovoljna svojim učestvovanjem u okviru proojekta. 

-Zahvaljujem Crvenom krstu u ime prijateljica i u svoje ime organizaciju ovakvog projekta, koji je za nas veoma bitan. Mi se suočavamo sa dosta problema, pa nas baš ovakve radionice na neki način udaljavaju od ličnih problema, stresa i strahova. Učenje stranih jezika, engleskog i srpskog dosta nam pomaže pri komunikaciji. Ljubaznost ljudi iz Crvenog krsta čini da budemo još zadovoljniji.Ovo je interkulturalna saradnja u kojoj se radi na edukaciji, zdravstvenoj obuci, kao i obuci iz prve pomoći, ali i učenju stranih jezika. Izložba predstavlja kreativni produkt radionice. Žene su svoju produktivnost pokazale u raznim tehnikama, u okviru okupacione radne terapije. Slike su stvarane tokom četiri meseca, a sugrađani će moći da ih pogledaju do sredine oktobra. Projektom je bilo obuhvačeno 46 žena.