Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija” prati put i 1.700 naših sugrađana

Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija” je nastala 2016. godine, povodom stogodišnjice od formiranja Divizije, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda.

Od danas pa do 21. maja ovu izložbu mogu pogledati posetioci kikindskog Muzeja.

Otvaranju izložbe “Prva srpska dobrovoljačka divizija” prethodio je skup u Narodnom muzeju kome je prisutvovao gradonačelnik Nikola Lukač i članovi udruženja boraca iz Kikinde ali i gosti iz Zrenjanina i Sente. Izložba prati nastanak i ratni put Divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916. godine.

Izložba je postavljena zahvaljujući saradnji kikindskog SUBNORa i zrenjaninskog Udruženja Boraca. Prva srpska dobrovoljačka divizija je prilikom formiranja brojala nešto manje od 10.000 vojnika dobrovoljaca, a pred polazak na Dobrudžanski front imala je gotovo dvostruko više, ili 18.459 vojnika i 555 oficira. Najviše ih je bilo iz Vojvodine 6225, Bosne i Hercegovine 6177, Like, Korduna, Banije i Slavonije 5263 i 355 vojnika iz istočnog dela Srbije. Prema nacionalnom sastavu bila je to u pravom smislu srpska dobrovoljačka divizija.