Izložba „Ex libris“ otvorena u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju sinoć je otvorena izložba radova VI međunarodnog bijenala pančevačkog Istorijskog arhiva, pod nazivom „Ex libris“. Organizator ove izložbe, slikar Milan Jakšić, usled bolesti bio je sprečen da dođe u Kikindu, te je stručno tumačenje ovih radova dao Dragan Udicki, kustos Umetničke zbirke kikindskog Narodnog muzeja:

-„Ex libris“ je mala grafička forma, koja se pojavila u 15. veku. U bukvalnom prevodu znači „iz knjige“, a u pitanju je papirna nalepnica koja se najčešće nalazi na unutrašnjoj strani naslovne stranice knjige i označava njenog vlasnika.

Umetnički ex libris počinje da se razvija u 15. veku prvo u duborezu, kasnije u bakropisu. Ova forma predstavljala je individualnost svakog umetnika tog vremena.

„Ex libris“ se ili prošivao ili se direktno pečatio na knjigu, odnosno na drugu stranu korice. U njoj se mogu videti sve moguće discipline grafike. Tema ovogodišnjeg bijenala Istorijskog arhiva iz Pančeva jesu granice, koje se su razlikuju kod svakog umetnika. Izložba je okupila grafičare koji dolaze iz celog sveta.

U savremenoj umetnosti „ex libris“ se smatra za malu umetničku grafiku maksimalne dimenzije 10×10 cm. Sadrži ime, inicijale vlasnika, sliku, ukras ili grb. Ovako obeležavanje započeto je pojavom štampanih knjiga. Izložba „Ex libris“ biće otvorena u Narodnom muzeju do 24. marta.