Izgradnja vizitorskog centra jedan od prioriteta Narodnog muzeja

U 2017. godinu Narodni muzej ušao je sa izložbom „Istorija Jevreja u Velikoj Kikindi“, uz koju je štampana i publikacija istog naziva. Ova postavka deo je većeg istraživačnog projekta, a planirano je da do kraja godine bude istražena istorija Nemaca u našem gradu i da se organizuje slična izložba uz publikaciju.

Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja, istakla je da posetioce ove ustanove očekuju i raznolike umetničke postavke i da će se do kraja godine održati 12 izložbi.

Još uvek je aktuelan konkurs Ministarstva kulture i informisanja, na kojem kikindski muzej aplicira sa projektom „Novog muzeja“, čiji će se rezultati znati za dva meseca. Izmena stalne postavke i dogradnja objekta, odnosno izgradnja vizitorskog centra predstavljaju jedan od ključnih segmenata rada rukovodstva ove ustanove.

-Bilo bi dobro da u ovoj godini završimo temenjenje i da se postavi betonska površina, koja bi mogla da se koristi za različite programe i u funkiciji bine do naredne faze radove, kaže Milašinovićeva.

I ove godine u Muzeju će se održavati sve popularniji kampovi. Realizovaće se letnji i zimski kamp, a na konkursu Ministarstva kulture i informisanja apliciraće se za sredstva za arheološka iskopavanja i istraživanja. Dogovorena je i saradnja sa međunarodnim univerzitetima za Školu arheologije.