Izbori za savete nacionalnih manjina u Kikindi

Izbori za Nacionalne savete na kojima su pripadnici nacionalnih manjina birali svoje predstavnike, završeni su sinoć zatvaranjem birališta u 20 sati. Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Broj članova Saveta je od 15 do 35, u zavisnosti od brojnosti manjinske zajednice.

-Pravo glasa na teritoriji Grada Kikinde imalo je 5378 birača upisanih u poseban birački spisak koji su glasali za 15 nacionalnih saveta. Glasalo se na osam biračkih mesta, četiri u gradu i četiri u selima- Mokrinu, Banatskoj Topoli, Sajanu i Ruskom Selu. Birališta su otvorena u 7 i zatvorena u 20 sati. Najviše je upisanih Mađara, potom Roma i Nemaca. Prema izveštaju sa biračkih mesta, nije bilo nikakvih nepravilnosti- navodi Živa Knežević, član Radnog tela Republičke izborne komisije za Grad Kikindu.

Glasači u selima koji su išli na birališta u susednu seosku Mesnu zajednicu imali su obezbeđen prevoz autobusima JP “Autoprevoz”.

Rad organa za sprovođenje izbora pratili su strani i domaći posmatrači, kao i predstavnici predlagača izbornih lista koji su nadgledali rad biračkih odbora i Republičke izborne komisije.

Rok za objavljivanje rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati. Nakon što Republička izborna komisija objavi rezultate u Službenom glasniku, Saveti u roku od 20 dana moraju da se konstituišu i formiraju organe.