Izbori za članove saveta nacionalnih manjina 4. novembra

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar. Članove za nacionalne savete biraće 22 manjinske zajednice, a od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore.

 

 

 

 

-Kao član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine mogu da kažem da je ovo telo veoma važno za svaku nacionalnu manjinu. Ovi saveti odlučuju o najvažnijim stvarima, brinu o jeziku, kulturi, tradiciji, obrazovanju, informisanju manjinskih zajednica u našoj zemlji – istakao je Šandor Talpai, član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Naš sagovornik ističe da je savet čiji je on član bio u prethodnom mandatu najviše pažnje posvećivao obrazovanju na maternjem jeziku:

-Mađarski nacionalni savet istrajao je u tome da imamo razrede i sa pet đaka. Učestvovali smo u adaptaciji vrtića “Naša radost” u Kikindi i u zabavištima u Sajanu i Ruskom Selu.

Saradnja saveta sa predstavnicima gradske vlasti je na visokom nivou.

-Imamo saradnju u prevozu đaka. Zajedničkim snagama uspeli smo da otvorimo grupu celodnevnog boravka dece na mađarskom jeziku – dodao je Talpai.

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina imaju veliku ulogu u širenju kulture manjinskih prava, međuetničke tolerancije i multikulturalizma.

-Televizija Rubin je primer dobre prakse. Osim na srpskom ima emisije i na mađarskom jeziku – zaključio je Šandor Talpai.

Pravo da izađu na izbore imaju građani upisani u poseban birački spisak, a Talpai ih je pozvao da izađu na birališta.

Za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine postoje dve liste “Mađarska sloga” i “Mađarski pokret”. Na prošlim izborima izlaznost u Kikindi bila je veća od 50 procenata,a sličnu izlaznost Talpai očekuje i ove godine. Pripadnici nacionalnih manjina mogu glasati na četiri biračka mesta u Kikindi, Mokrinu, Sajanu i Ruskom Selu.