„Izađi mi na teglu“ drugi put u Kikindi

Drugu godinu za redom Kikinda je domaćin karavana „Izađi mi na teglu“, u kojem se kuvari – amateri takmiče u pripremanju ajvara. Gradski trg pretvoren je u pravu kuhinju na otvorenom, a mirisi pečene crvene paprike mnogima su evocirali uspomene na stara, dobra vremena, kada se zimnica pripremala u gotovo svakom domaćinstvu.

Članovi ekipa sa kojima smo razgovarali bili su dobro raspoloženi. Bilo je tu i timova koji su prošle godine osvojili visoke pozicije na ovom takmičenju, ali i novih lica.

   

Tajnu dobrog „srpskog kavijara“ odao nam je poznati kikindski kuvar Milan Maletić, jedan od članova žirija, koji će izabrati najukusniji ajvar Kikinde. Evo šta će to biti presudno u ovoj borbi:

-Uglavnom ćemo gledati da ocenimo kvalitet samog ajvara od čiste paprike. Nećemo gledati primese patlidžana, luka ili šargarepe, koje domaćice dodaju da bi dobile na količini. Pravi ajvar se pravi samo i isključivo od paprike.

Podršku ovom događaju dala je i lokalna samouprava, a član Gradskog veća Miodrag Bulajić istakao je da je gastro izazov „Izađi mi na teglu“ upotpunjuje kulturno-zabavnu ponudu u našem gradu.

 

Kako objašnjava jedna od organizatorki ovog događaja Ljiljana Vukotić, manifestacija je osmišljena tako da se kroz druženje čuva tradicija.

Organizatori su pripremili i vredne nagrade za najveštije kuvare, a najbolji od najboljih dobiće na poklon šporet „Smederevac“. Ko je pobednik izazova pogledajte sutra u našim informativnim emisijama.

Najbolji iz Kikinde takmičiće se u finalu gastro izazova „Izađi mi na teglu“ 14. oktobra u Sokobanji.