Italijanska firma “Calzedonia” gradi pogon u Kikindi

U prisustvu odbornika, članova Gradskog veća, sekretara sekretarijata i direktora javnih preduzeća i ustanova gradonačelnik Pavle Markov i direktor subotičke firme “Gordon” koja posluje u okviru italijanske firme “Calzedonia Group” Adriano Zoni potpisali su ugovor o prodaji zemljišta na kojem će biti izgrađena nova fabrika u Kikindi. Lokalna samouprava ponudila je investitoru uslove koji su bili najpovoljniji na tržištu. Fabrika će biti izgrađena u Industrijskoj zoni na površini od 4.500 kvadratnih metara.

-Jedan od naših najvažnijih ciljeva je oporavak privrednih društava u gradu i sve naše snage usmerene su ka tome da investitori imaju dobre uslove da ulažu u našu sredinu. Počeli smo i završili sa izgradnjom Industrijske zone, a sledeći korak bio je da dovedemo investitora i to je bio francuski “Mecafor”. Danas smo potpisali ugovor sa italijanskom firmom “Calzedonia Group” i ako nastavimo ovakvim tempom imamo mesta za još jednog investitora nakon čega će biti popunjena Industrijska zona – istakao je Pavle Markov, gradonačelnik.

Calzedonia je osnovana 1986. godine u Veroni, a sada ima više od 3.000 prodavnica i oko 35.000 zaposlenih.

-Iako su nam investitori neophodni veoma vodimo računa o tome ko dolazi u Kikindu. “Calzedonia” ima prepoznatljiv brend i imidž. Pre nekoliko meseci objavili smo da pregovaramo sa ovom firmom, a njeni predstavnici obavili su istraživanje u našem gradu. Pre nekoliko nedelja doneta je i skupštinska odluka o prodaji zemljišta investitoru, tako da je grad prihodovao oko 12 miliona dinara – napmenuo je Markov.

Čim investitor dobije građevinsku dozvolu, koja se u Kikindi izdaje vrlo brzo, planirano je da u novembru počne izgradnja fabrike koja će biti završena u proleće 2018. godine.

-U samom startu biće zaposleno 300 radnika. U Kikindi se ne pamti da je neko u ovako kratkom vremenskom periodu zaposlio ovoliki broj ljudi što je rezultat rada lokalne samouprave. Ovakvi događaji daju nam motiv da radimo još bolje. Već pregovaramo sa narednim investitorom. Uskoro očekujem završetak prve faze investiranja firme “Zoppas”, a odmah nakon toga počinje i druga faza. To su rezultati dvogodišnjeg rada za koje smatram da su veliki. Treba nam još ovakvih rezultata, ali uz malo strpljenja Kikinda će ponovo biti važan privredni grad – zaključio je gradonačlenik Markov.

Adriano Zoni, predstavnik Kompanije “Calzedonia” zahvalio se gradonačelniku Markovu na saradnji:

-Sve neophodne radnje rešavane su u kratkom periodu što je omogućilo da brzo završimo prvu fazu projekta. Uskoro počinjemo sa izgradnjom fabrike, i u proleće 2018. počećemo sa pronalaženjem budućih radnika.

Zoni je podsetio da je u martu je održana promocija kompanije kojoj je prisustvovao veliki broj sugrađana:

-To je bio impresivan događaj jer se okupio veliki broj ljudi. Promociju smo održali iz dva puta jer je Narodno pozorište bilo malo da primi sve zainteresovane koji su želeli da pogledaju našu prezentaciju. To je bio odličan znak da su u Kikindi najbolji uslovi za našu kompaniju.

U fabrici će se proizvoditi majice dugih i kratkih rukava i slična garderoba. Italijanska kompanija u Srbiji posluje deset godina i u dve fabrike ima više od 3.000 zaposlenih .