Istorijska povezanost Banatskog Velikog Sela i Francuske

Profesor dr Branko Rakić sa Pravnog fakulteta iz Beograda magistrirao je i doktorirao u Francuskoj. Jedan od profesora koji mu je predavao poreklom je iz Banata, nekadašnjeg Šarlovila koji je danas deo Banatskog Velikog Sela. Upravo ova činjenica bila je presudna da Pravni fakultet u Beogradu ostvari višedecenijsku međunarodnu saradnju sa Evropskim univerzitetskim centrom u Francuskoj. Najzaslužnija osoba za to je Andre Rozenber, naučni radnik.

 

 

 

 

 

-Rođen je 1896. godine i poreklom je sa ovih prostora. Bavio se istraživanjem o prisustvu Lorenaca u Banatu. Poseban fokus mu je bio na tri sela koja su danas objedinjena u mesto Banatsko Veliko Selo – istakao je profesor dr Branko Rakić.

Sestrić Andrea Rozenbera dok je bio u Srbiji posećivao je kikindski i zrenjaninski arhiv. Prikupljena dokumentacija predstavljena je na izložbi u Nansiju i odnosila se na život Francuza u današnjem Banatskom Velikom Selu.

-U Francuskoj postoji još jedno mesto koje se nalazi u južnoj Provansi. U njemu živi deo germanizovanih Francuza sa ovih prostora – objašnjava profesor Rakić.

Sa francuske strane postoji interesovanje da se ostvari saradnja sa gradom u Srbiji, a velike šansu su da to bude Kikinda, napominje profesor Rakić.

-Istorijsko nasleđe je važno. Bilo bi lepo da se gradovi povežu i da se organizuje letnja škola baš u nekadašnjem Šarlovilu – zaključuje naš sagovornik.

Profesori Jovica Trkulja i Branko Rakić izneli su svoj predlog predstavnicima našeg grada. Lorena je kao i Kikinda mesto na tromeđi između Luksemburga i Nemačke, a saradnja može imati obostranu korist.