“Iskustvo ponovo na ceni”. Penzioneri ostvaruju drugi radni staž

Pravo da rade posle odlaska u penziju ne mogu da koriste svi penzioneri u istom obimu. Procenjuje se da u svakom trenutku oko 35.000 penzionisanih građana u Srbiji ima prijavljen posao. Korisnik starosne penzije može ponovo da se zaposli po ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i da prima penziju.

Sednici Izvršnog odbora Saveza penzionera Vojvodine prisustvovali su predstavnici kompanija „Merkator“ Roda „ i „Idea“ objašnjava Milan Periz predsednik kikindskog Udruženja penzionera i dodaje da su oni  zatražili od Saveza da se uspostavi jedna saradnja u smislu zapošljavanja radno sposobnih penzionera:

-To znači da bi oni u svojim objektima zaposlili penzionere, koji bi radili kao kasiri, kao radnici koji bi slagali robu u rafove, kao trgovci, mesari. U odnosu na njihove sposobnosti i opredeljenja obavljali bi tu vrstu posla. Prošli bi određene testove, kontrole.  Vodili bi se kao redovno zaposleni.

Ovo je prvi put u Srbiji da penzioneri dobiju priliku da pored svojih penzija dopine svoj kućni budžet kako bi živeli bolje. Za penzionere je to itekako dobra vest, dodao je Periz.

-Kikindski penzioneri su zainteresovani za takav predlog. Očekuju se detaljna uputstva o svermu, ali ono što je evidentno to je da je na sajtu ovih firmi otvoren konkurs.

Ipak postoji pitanje koje se nameće, a to je da li će penzionerui na taj način zauzeti mesta mlađoj populaciji:

-Ja ne mislim tako. Ne slažem se sa takvom konstatacijom. Mi se trudimo i radimo na tome da se prvo šansa pruži mladima

PIO fond ne vodi evidenciju o broju penzionera koji rade, ali se prema broju zahteva za ponovno određivanje iznosa penzije po osnovu naknadno ostvarenog staža, procenjuje da je broj takvih penzionera oko dva odsto od ukupnog broja penzionera u Srbiji”, navodi se u informaciji iz fonda.