IO”Proka S Plavi”i ove godine u konkurenciji za najbolju pesmu “Svetosavskih susreta izviđača”

Odred izviđača „Proka S Plavi “ će i ove godine na „Svetosavskim susretima -izviđači pevaju“ , koji se održavaju sredinom februara u Beogradu nastupiti sa svojim izviđačkim pesmama. Cilj manifestacije je da se pruži prilika izviđačima da pesmom predstave svoju sredinu, odred, tradiciju, svoje stvaralaštvo i unaprede ovu važnu oblast izviđačkog rada.

Ovog februara će se članovi kikindskog Odreda izviđača „Proka S Plavi“ po treći put predstaviti beogradskoj publici, u okviru “Svetosavskih izviđačkih sureta-izviđači pevaju“. Ono što karakteriše Kikinđane je dobra pripremljenost, kao i  ozbiljno prihvatanje svih pravila koja diktira takva manifestacija. Višemesečni trud obično bude nagrađen, te se izviđači odreda „Proka S Plavi“ uvek vraćaju sa vrlo značajnim priznanjima. I  ovoga puta pripremaju posebne i tematske pesme.

Načelnica odreda, aktivna članica Ivana Bodiroža smatra da se svaki trud isplati, premda njih ne motiviše samo takmičenje, već što kroz pesmu imaju mogućnost da opisu sve što u svom odredu rade:

-Na Svetosavske susrete idemo već treću godinu zaredom. I ove godine ćemo otići kod naših prijatelja iz  Beograda. Pevaćemo autorsku pesmu zamenika starešine Midraga Tadića i jednu pesmu u  revijalnom delu. Prva pesma je himna susreta, a jedna pesma je posvećena Odredu izviđača iz Banovića. Pripreme traju dosta dugo. Ove pesme vežbamo još od  decembra.

Manifestaciju godinama organizuje odred izviđača „Sveti Sava“ iz Beograda. Domaćini su vrlo zadovoljni onim što kikindski odred može da izvede, te je i himna manifestacije autorsko delo odreda „Proka S Plavi“.

U zavisnosti od sredstava, ove godine bi odred poveo najveći broj svojih članova na Svetosavske susrete izviđača, koji će biti organizovani 16.februara. Izviđački odred „Proka S Plavi“ je veoma aktivan kada su u pitanju manifestacije, u organizaciji grada, kao i humanitarne akcije. Kako su najavili, namera im je da unaprede saradnju sa decom i mladima iz prihvatnog centra