Indijanski-apaluza…na livadama Padeja

Padej već godinama krasi posebna atrakcija u vidu mini ZOO vrta, koji sa velikom ljubavlju uređuje i vodi Laslo Ševeljhazi. Osim lasta, po kojim je postao poznati i o kojima je TV Rubin izveštavala, ovoga puta je na svoje imanje doneo prave indijanske apaluze.

A sve je počelo pre dvadeset godina, kada je na celom prostranstvu bila samo livada i jedna  prizemna kućica. Tokom dve decenije Padejac Laslo Ševeljhazi od ledine napravio je malu oazu u kojoj je sve podređeno životinjama bilo domaćim bilo da se radi o divljim primercima.

Ovaj zaljubljenik u prirodu, koji balansira između pravog rančera kaubojskih sklonosti ka lepim konjima, pa sve do nežnog ljubitelja zečeva, srna, paunova kaže da je nedavno doveo posebnu vrstu konja.

 

 

Imanje Lasla Ševeljhazija se nalazi na perifernom delu sela, ali ipak dovoljno blizu da mogu svi meštani da ga obilaze, premda kako godine prolaze, kako objašnjava ovaj čestiti prirodnjak, sve je manje zainteresovanih posetilaca:

-Nakada je ovde dnevno dolazilo više od trideset posetilaca, ali više to nije slučaj. Žao mi je što su pametni telefoni zamenili ovaj pravi prirodni osećaj, kontakt sa životinjama. Mladi sada mogu da promatraju slike, da vide klipove u kojima se vidi sve što bi hteli da pogledaju, ali….nije to to. Prirodu treba voleti, znati je osetiti baš na ovakav način. ja ovde provodim po ceo dan. Od jutra do večeri i sutra opet tako i tako…evo dvadeset godina. 

 

Od nedavno, osim različitih vrsta pernatih životinja, zatim srna, košuta, goveda, raznih i neobičnih ovaca, šetlandskih konja, lama, emu ptica, paunova, naišli smo na još jedne neobične stanovnike, koji su se zadesile kod Lasala, a o čijim navikama i on sam upravo uči. radi se o masjmunima, od kojih jedan ima 40, a drugi 15 godina i pristigli su na Laslovo imanje, nakon što je  vlasnik rešio da ih udomi, zato što više nije mogao da brine o njima. Nedavno je na isti način na  imanje stiglo oko dvadeset komada živine, a vlasnici se nikada nisu, niti će se pojaviti. Laslu ostaje da ih hrani i da se brine o njima.

Inače,   2017. godine , među 77 domaćinstava iz cele Srbije, naš domaćin u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda bio je pobednik na teritoriji cele Srbije.  On je tada dobio 1000 kilograma kukuruza i to je bila jedina pomoć, koju je on dobio i to zasluženo, na osnovu broja ovih predivnih ptica.

Inače, do sada Laslo nikome nije naplatio ulazak na svoje imanje, voli kada deca dolaze, kada je prepuno graje i veselih komentara, ali i on polako posustaje, sredstva se polako gase, pomoć ne stiže te je sve teže prehraniti toliko životinja.

Kako kaže nekada je za umanjeni iznos mogao da kupi suvi, stari hleb, od pekara ili velike količine keksa od fabrika, dok mu sada nude istu količinu po deset puta uvećanim cenama, što on ne može da proprati. Mali broj prijatelja koji mu pomažu, sezonci koji takođe dolaze s vremena na vreme, ne mogu da stignu sve da pozavršavaju na vreme.

Ipak, u prijatnom ambijentu nađe se koji trenutak da se u hladu bagremove krošnje popije popodnevna kafa. Zemaljski dani teku i na imanju kod Lasla Ševeljhazija, koji kaže da je baš ta idila, koju on gradi godinama imala pozitivan učinak i zdravstvenu terapiju kada je on u pitanju, te je on nesebično deli sa svima, koji bi hteli da dođu i uživaju u lepom ambijentu na kraju sela, što Padej se zove.