Ilijin lift

Sugrađanin, Ilija Kovačević, kaže da voli izazove. Jedan od izazova, o kom odavno  mašta  je da u svojoj kući napravi lift. Nakon dvadeset godina, to  mu je pošlo za rukom.

Neobična priča iz komšiluka, rekli bi mnogi. Priča o liftu u kući na jedan sprat, koji je uspešno konstruisao sugrađanin Ilija Kovačević mnoge je ostavila u neverici. Kako nam je rekao, kada je, čak i najboljim prijateljima poverio tu svoju zamisao, naišao je na različite komentare, na sumnju, ali čak i na nevericu. To mu je možda dodatno dalo žara da svoju zamisao sprovede u delo:

-Pre dvadeset godina sam razmišljao o tome, ali mi se uvek nešto otperi, daj ovamo daj tamo…ali, rešio sam ovo uraditi ili neću biti živ. Volim ga, dosta je ljudi došlo da ga vidi. Neki su mi se smejali, kad sam ja to govorio. Kad sam završio, zvao sam ih. Nisu me mogli gledati u oči, sklone glavu od mene. Ja sam čovek principijalan, kad rešim ja i dovršim.

Naš sagovornik kaže da ga je život naučio da uvek mora da se razmišlja unapred, pa je i on napravio sebi spravu, koja će mu se naći i u starosti.  Osim lifta, ovaj vredni sugrađanin, koji je rodom iz Banja Luke, a životni vek je proveo u Kikindi uspešno je konstruisao i sagradio bazen za potrebe svoje porodice, ali koji mu ujedno služi i za zalivanje voćnjaka:

-Vidite pumpu, punimo bazen. Voda ne može direktno hladna za voće, nikako. Sušile su mi se voćke, kad je toplo. Ovde voda bude po pet šest dana u bazenu. Ovde imam odvod i tom vodom zalivam voćke. Pazite i lepo o korisno!

Priču o ovom vrednom i zanimljivom sugrađaninu možete pogledati u emisiji „Rubinizmi“ koja je na našem programu 21.septembra, sa početkom u 21sat.