Iđoški vinari uspešni na vršačkom “Vinofestu”

Na 15. „Vinofestu“ u Vršcu vinari iz Iđoša osvojili su šest medalja za isto toliko uzoraka. Na Vinofestu okupilo se oko 40 vinara iz cele Srbije i u konkurenciji više od 200 različitih vina . Najbolja vina ocenjivala je stručna komisija , a naši vinari uspeli su da osvoje jednu zlatnu, tri srebrne i dve bronzane medalje. Zlatom se okitila vinarija „Kepul“ iz Iđoša i to za beli burgundac. Porodica Stepanov, vlasnici vinarije, svojoj kolekciji nagrada dodali su još i srebrno odličije za merlo i bronzano za rajski rizling. Vinograd Bogdana i Jelene Stepanov prostire se na površini od jednog hektara i njihova ljubav i hobi prerasli su u ozbiljan posao.

-Svako priznanje nas obraduje jer to je potvrda da je ono što radimo dobro. Naš vinograd je u dobrom stanju, ali samo zahvaljujući sistemu kap po kap. Sredstva smo dobili na konkursu grada Kikinde i na ovaj način obezbedili smo dodatnu negu vinograda u sušnim godinama – rekao je Bogdan Stepanov.

Vina udruženja „Šasla“ iz 2020. godine rajski rizling i roze od sorte kaberne sovinjon osvojila su u Vršcu srebrne medalje, a bronzanu medalju dobio je i vinar Ivan Đorđev za kupaž rajski rizling. Branislav Brojčin iz udruženja „Šasla“ zadovoljan je nagradama koje su osvojene.

-Trenutno stanje u vinogradima nije loše, ali trpe zbog suše jer skoro dva meseca nije pala kiša. U pojedinim vinogradima pojavila se bolest plemenjača, ali ne na listu, nego na grozdu. Ona je uslovila sušenje plodova i očekujem da to u narednom periodu bude problem – dodao je Brojčin.

Članovi udruženja „Šasla“ će 21. avgusta organizovati susrete vinogradara i vinara Vojvodine. To će biti prilika da se okupe predstavnici vojvođanskih udruženja vinara sa kojima Iđošani sarađuju, stručnjaci, profesori sa novosadskog fakulteta. Tom prilikom obići će nekoliko vinograda, a biće organizovana i stručna predavanja o stanju vinograda, predstojećoj berbi, ali i negovanju vinograda nakon berbe.