„Iđoške đakonije“ – praznik za sva čula

U Iđošu je drugu godinu za redom upriličena manifestacija za sva čula.

„Iđoške đakonije“ organizovalo je Udruženje žena „Vreteno“, sa ciljem da okupi i prikaže sve najlepše što domaćice rade:

-Ove godine manifestacija je masovnija i jako se radujem što je više izlagača. U tri kategorije imamo takmičenje: u kuvanju iđoškog paprikaša, spremanju domaćih kolača i ručnom vezu. Prijavljeno je više takmičara i ljudi su se rado odazvali na poziv da budu deo naše manifestacije, kaže predsednica „Vretena“ Brankica Mikalački.

 

U kategoriji ručni vez prvu nagradu osvojila je Marta Majur iz Malog Iđoša. Ona je istakla šta je najvažnije kako bi vez bio kvalitetan i estetski na najvišem nivou:

-Treba znati odabrati boje i uskladiti sa bojom podneblja čiji vez radite. Kod mađarskog veza imamo jedne, a kosovski vez npr. ima drugačiju boju. Važna je i preciznost. Pored toga, peškir mora biti opeglan i uštirkan.

Drugo mesto u istoj kategoriji pripalo je Iđošanki Smiljanki Gecić. Ovu veštinu je važno preneti na mlađe generacije, a iako možda ne deluje tako, one su itekako zainteresovane da uče:

-Moja unuka osvojila je drugo mesto u Pančevu u vezu maramice. Zainteresovana je i mlađa unuka. Ona uči kod Brankice u udruženju i rado učestvuje na manifestacijama.

Kada su u pitanju domaći kolači, izbor je bio velik. Najviše je bilo starinskih, jer je važno sačuvati recepte baka od zaborava:

-Napravila sam starinsku tortu od dunja i to baš po receptima starih baka. Dunje se špinuju u šećeru, stavljaju se grožđe i orasi, naravno „utuče“ se i piškota, baš kao što su bake radile. Nisu imale ništa drugo osim jaja, pa je sve bilo jednostavno. Vrlo je ukusna, zato što je baš od voća, objašnjava meštanka Iđoša Marija Budovalčev.

Kuvao se i tradicionalni iđoški paprikaš. Kako kuvarice ističu, ne postoji tajna koja obogaćuje ovo jelo. Važno je imati kvalitetne i domaće sastojke:

-Mi koristimo isključivo svinjsku mast. Meso može biti pileće ili svinjsko, ali je obavezan krompir. Ne stavljamo nikakve posebne začine. Stavimo samo crvenu papriku, da dobije boju, otkriva nam Ilonka Dunaji iz Ostojićeva.

 

Kao i protekle godine, podršku događaju dala je i lokalna samouprava. Član Gradskog veća Imre Kabok naglasio je da su „Iđoške đakonije” ponos tog mesta, ali i same Kikinde, te da polako prerastaju u lepu tradiciju:

-Vidimo kroz ovakvu manifestaciju da se vredne dame bave raznolikim aktivnostima, uglavnom čuvanjem sopstvenog identiteta uz hranu i rukotvorine. Mi kao Gradska uprava podržavamo ove projekte kroz program ruralnog razvoja. Ovakve stvari treba čuvati i preneti na generacije koje dolaze.

Iako je tek protekle godine upriličena prvi put, manifestacija „Iđoške đakonije“ polako poprima tradicionalnu notu, naročito zbog ponude. Najlepši deo događaja je druženje i to što na ovakav način selo zaživi.