I rezervisti iz Kikinde, učesnici rata 1999. godine, imaju pravo na novčanu naknadu

Vojnim ratnim rezervistima, učesnicima rata 1999. godine u opštinama Topličkog okruga su 2008. godine isplaćene dnevnice, dok su rezervisti iz drugih delova Srbije izostavljeni i time stavljeni u nepovoljniji položaj. Posle odbijajućih presuda pred domaćim sudom i postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu koji je proces vratio pred domaće pravosuđe, pravni zastupnik boraca Srđan Aleksić ukazuje da su stigle i prve presude koje potvrđuju diskriminaciju.

-Imam dobre vesti za ratne vojne rezerviste iz Kikinde. Apelacioni sudovi u Nišu i Novom Sadu potvrdili su diskriminaciju boraca što je po prvi put da domaće pravosuđe presuđuje u korist boraca. Država mora da poštuje ljudska prava i zabranu diskriminacije. I rezervisti iz Kikinde i okoline su diskriminisani i imaju pravo na novčanu naknadu u proseku od 200.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom- istakao je Aleksić na tribini u kikindskom Kulturnom centru. Tribina koju je organizovalo Udruženje srpskih ratnih veterana Kikinde izazvala je veliko interesovanje sugrađana.

Aleksic na tribinu u KC u Kikindi

-Veliko nam je zadovoljstvo što je naš gost advokat Srđan Aleksić, pravni zastupnik veterana pred domaćim pravosuđem i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Drago nam je da imamo pozitivne vesti i da ima pomaka- rekao je Radovan Momčilo, predsednik Udruženja ratnih vojnih veterana Kikinde.

vlcsnap-2016-11-11-12h53m47s147

Rezervisti su spremni da se nagode sa državom o načinu isplate dnevnica, a Aleksić je sa svojim pravnim timom razradio i načine isplate obeštećenja. Jedan od njih je po modelu stare devizne štednje.