I naša sugrađanka deo serije “Koreni”

U nedelju je na RTS-u počelo emitovanje serije “Koreni” koja je izazvala pozitivne reakcije gledalaca.Radnja serije “Koreni” urađena po romanu Dobrice Ćosića smeštena je u selo Prerovo u poslednjim decenijama 19. veka. Autentičnost kostima i obuće za ovo vreme u Srbiji jedna je od odlika serije, tako da glumci nose opanke ili kožne čizme i cipele. Svoj pečat seriji dala je i naša sugrađanka Mirna Rackov jedina žena opančarka u Srbiji.

 

 

 

 

 

-Radila sam isto kao što izrađujem opanke za kulturno-umetnička društva. Ipak potpuno je drugačiji osećaj kada vidite svoj rad na malim ekranima. Moje opanke nose Sloboda Mićalović, Dara Džokić – istakla je Mirna Rackov, opančarka.

Tu su i Nenad Jezdić, Milena Predić, Ivana Nikolić, Bojan Žirović. Naša sugrađanka pravila je šumadijske opanke sa kljunom i bez kljuna i “pertlaše”.Do saradnje sa kostimografom serije “Koreni” Borisom Čakširanom došlo je na preporuku Mirninog kolege iz Novog Sada koji je pravio čizme i cipele za potrebe serije. Mirna je angažovana i na drugim filmskim i pozorišnim projektima.

-Pored serije “Koreni”, radila sam opanke za film “Čarape Kralja Petra”, kao i za nekoliko predstava u kikindskom Narodnom pozorištu. Trenutno izrađujem opanke za novu predstavu Bitef teatra – kaže naša sagovornica.

Svoju firmu “Maca Papučarica” jedina opančarka u zemlji otvorila je 2009. godine. Najviše sarađuje sa kulturno-umetničkim društvima u zemlji i inostransvu .

-Najtraženiji su opanci pertlaši, a oni su ujedno i najlakši za izradu. Najteži za pravljenje su opanci koji su se nosili u Sarajevskom polju -rekla je Mirna Rackov.

Pravljenje opanaka je ručno. Svaki deo se najpre pripremi, a potom sklapa u jednu celinu, a sve se radi sa mokrom kožom. Za dan može da se izradi nekoliko pari jednostavnijih ili jedan komplikovanijih. Mirna napominje da joj je posebno zadovoljstvo što u procesu pravljenja opanaka koristi šivaću mašinu staru stotinak godina koja zadovoljava sve potrebe.