I dalje na vakcinaciju bez zakazivanja

Nastavlja se imunizacija sugrađana koji nisu prijavljeni putem portala E- uprave, a ujedno se obavljaju zakazane vakcinacije i revakcinacije. U Kikindi je revakcinisano više od 13.000 punoletnih sugrađana dok još oko 4.000 njih očekuje i druga doza vakcine protiv korona virusa.

Danas na vakcinalnom punktu u Kikindi zatičemo znatno mlađe ljude, spremne da se vakcinišu. Iako nisu voljni da stanu pred kameru i podele svoje mišljenje, dobar su primer da i mlađe generacije shvataju važnost vakcinacije u borbi protiv korona virusa. Tokom jučerašnjeg dana na punktu u Udruženju penzionera dato je oko 400 vakcina sugrađanima koji su se prijavili putem E uprave ili došli na zakazanu revakcinu dok se još njih 177 odazvalo pozivu na imunizaciju bez zakazivanja. I dalje su u opticaju sve dostupne vakcine, Sputnjik, Sinofarm, AstraZeneka i Fajzer. Podsetićemo da je masovna imunizacija u Srbiji počela 19.januara, dakle pre nešto više od tri i po meseca. Epidemiolozi apeluju da se građani odazovu vakcinaciji kako bi se iskoristio trend usporavanja epidemije. Dok je u Kikindi vakcinisano nešto manje od 30 odsto punoletnih sugrađana, a zvanično je od ove bolesti inficirano tek 5.927 sugrađana te se i oni smatraju imunim na korona virus, ipak ostaje jedan veliki broj Kikinđana koji se nije odazvao vakcinaciji a ta brojka premašuje 30.000 sugrađana. Ipak, svakodnevno na punkt dolaze i oni koji su razmišljali duže ali izabrali vakcinu.

Na puntku za vakcinaciju sutra se očekuje veća gužva jer se obavlja revakcina Fajzerovim cepivom ali iz kikindskog Doma zdravlja svakako napominju da će vakcinisati i sve građane koji dođu bez prethodnog zakazivanja termina za vakcinaciju.

Može se zaključiti da je broj obolelih u Kikindi poslednjih nedelju dana nešto niži, što lekari najčešće pripisuju praznicima i vikendu, ali upravo okupljanja tokom praznika jesu i razlog za zabrinutost.

Tokom poslednja 24 sata, prema podacima štaba za vanredne situacije Grada Kikinda evidentirano je 11 novoobolelih od virusa korona dok se pre desetak dana, na dnevnom nivou beležilo oko 25 novoobolelih.