Humanitarac Arno Gujon u četvrtak u Kulturnom centru

Francuski i srpski humanitarac Arno Gujon gostovaće u četvrtak u kikindskom Kulturnom centru gde će predstaviti svoju knjigu “Svi moji putevi vode ka Srbiji”. Gujon je osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” . U knjizi govori o svom angažovanju oko pomoći Srbima u enklavama i njihovom životu na Kosovu i Metohiji.

Za svoj humanitarni rad, Gujon je više puta nagrađivan, 2015. godine je dobio  srpsko državljanstvo, a odlukom kosovskih vlasti u septembru, zabranjen mu je ulazak na Kosovo.

Prvi put je došao na Kosovo krajem 2004. godine posle pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine i to u Kosovsku Mitrovicu. Tom prilikom je sa starijim bratom Bertranom i dvojicom prijatelja kamionom dovezao humanitarnu pomoć sakupljenu u Francuskoj.

Organizacija „Solidarnost za Kosovo” od osnivanja je dopremila pomoć u više od 30 konvoja u vrednosti većoj od milion i po evra, organizovala 12 projekata, sarađuje sa Eparhijom raško-prizrenskom i ima tridesetak volontera. Pomoć ovoj organizaciji u Francuskoj pruža 8.000 donatora.